Maria-Empfängnis-Dom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maria-Empfängnis-Dom Linzissä.

Maria-Empfängnis-Dom, tunnetaan myös nimellä Neuer Dom, on roomalais-katolinen tuomiokirkko Linzin kaupungissa, Itävallassa.

Tuomiokirkon rakentamisen käynnisti vuonna 1855 piispa Franz Joseph Rudigier. Peruskivi muurattiin vuonna 1862, ja vuonna 1924 piispa Johannes Maria Gföllner vihki rakennuksen pyhän Marian katedraaliksi. Sen suunnitteli Kölnin arkkihiippakunnan pääarkkitehti Vincenz Statz ranskalais-goottilaiseen tyyliin.

Tuomiokirkkoon mahtuu noin 20 000 ihmistä ja se on siten Itävallan suurin kirkkorakennus. Sen torni yltää 135 metrin korkeuteen. Alun perin rakennuksesta suunniteltiin korkeampaa, mutta suunnitelmat hylättiin, koska tuolloisessa Itävalta-Unkarissa mitään rakennusta ei saanut rakentaa korkeammaksi kuin Wienin Stephansdomin etelätorni. Maria-Empfängnis-Domin torni onkin kaksi metriä lyhyempi kuin Stephansdomin.

Tuomiokirkossa on myös huomattavia lasimaalauksia, joista tunnetuin kuvaa Linzin kaupungin historiaa. Tuomiokirkon ikkunoissa on myös kirkon rakentamisessa auttaneiden henkilöiden kuvia. Toisessa maailmansodassa varsinkin tuomiokirkon eteläisen osan lasimaalaukset kärsivät vaurioita. Niiden uudelleenmaalaamisen sijasta ne on korvattu moderneilla lasimaalauksilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maria-Empfängnis-Dom.
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.