Marguerite Durand

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marguerite Durand

Marguerite Durand (24. tammikuuta 186416. maaliskuuta 1936) oli ranskalainen näyttelijä, toimittaja ja johtava suffragetti.

Durand kenraalin ja kirjailijan aviottomana lapsena, ja isovanhemmat kasvattivat hänet. Hän kävi koulua roomalaiskatolisessa luostarissa. Alkeisopetuksen jälkeen hän siirtyi Pariisin konservatorioon ja sen jälkeen Comédie Françaiseen.

Hän luopui teatteriurastaan 1888 ja avioitui lupaavan nuoren juristin Georges Laguerren kanssa. Hänen miehensä oli poliittisesti kunnianhimoisen kenraalin Georges Boulangerin ystävä ja kannattaja. Hän tutustutti vaimonsa radikaalin politiikan maailmaan ja teetti hänellä pamfletteja "boulangistien" liikkeelle. Avioliitto jäi kuitenkin lyhyeksi, pariskunta erosi 1891, minkä jälkeen Durand ryhtyi toimittajaksi ajan johtavaan sanomalehteen Le Figaroon. Vuonna 1896 lehti lähetti hänet tekemään juttua Congrès Féministe International (kansainvälinen feministikongressi) ja näennäisesti kirjoittamaan siitä humoristisen artikkelin. Durand palasi tilaisuudesta aivan toisena ihmisenäselvennä, niin että seuraavana vuonna 9. joulukuuta 1897 hän perusti feministisen päivälehden La Fronde jatkaakseen siitä, mihin Hubertine Auclert'n La Citoyenne jäi.

Naisten toimittama Durandin sanomalehti puolusti naisten oikeuksia, joihin kuului oikeus asianajotoimintaan ja pääsy École des Beaux-Artsiin. Pääkirjoituksissa lehti vaati myös, että naisille oli myönnettävä Kunnialegioonan kunniamerkki ja oikeus osallistua parlamentin väittelyihin. Myöhemmin, 1910, Durand yritti saada naisehdokkaita parlamenttiehdokkaiksi. Vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn hän järjesti Naisten oikeuksien kongressin. Durand perusti kesänviettopaikan naistoimittajille Pierrefondsiin Picardien seudulle, ryhtyi aktivoimaan työläisnaisia ja oli mukana perustamassa ammattiliittoja.

Marguerite Durand kävelytti Pariisin kaduilla lemmikkileijonaansa, jonka nimi oli "Tiger". Hän vaikutti osaltaa koirien hautausmaan perustamiseen pariisilaiseen Asnières-sur-Seine esikaupunkiin, ja sinne haudattiin lopulta myös hänen leijonansa. Hänen toimintansa toi mainetta Ranskan ja Euroopan feminismille ja kohotti sen arvostetulle tasolle. Hän laati valtavat määrät artikkeleita, jotka hän lahjoitti valtiolle 1931. Seuraavana vuonna avattiin Pariisissa Bibliothèque Marguerite Durand, Marguerite Durandin kirjasto.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mary Louise Roberts, Disruptive Acts: The New Woman in Fin-de-Siècle France. 2002
  • Jean Rabaut, Marguerite Durand (1864-1936) "La Fronde" féministe ou "Le Temps", 1996.