Marcus Furius Camillus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Marcus Furius Camillus (300-luku eaa.) oli roomalainen sotilas ja poliitikko. Tiedot Camilluksen elämästä ovat sekoitus historiaa ja myyttiä. Livius kutsui Camillusta Rooman toiseksi perustajaksi.

Camillus valtasi Vejin etruskikaupungin vuonna 396 eaa. ja Faleriin kaupungin pian tämän jälkeen. Kerrotaan että Camillus karkotettiin Roomasta koska kaupunkien valtauksessa saatu saalis jaettiin epäreilulla tavalla. Camillus pakeni Ardeaan. Tarinan mukaan hänet valittiin diktaattoriksi sen jälkeen kun gallialaiset olivat ryöstäneet Rooman vuonna 390 eaa. Camillus kukisti gallialaiset ja otti takaisin heidän Roomasta ryöstämänsä kullan. Tämän tarinan todenperäisyydestä ei ole tietoa.

Camilluksella oli suuri rooli plebeijien ja patriisien välisen kiistan selvittelyssä. Camillus uudisti myös Rooman armeijaa. 380-luvulla eaa. Camillus kukisti eekvit ja volskit. 367 eaa. Rooman plebeijien ja patriisien välien kiristyessä Camillus vannoi rakentavansa temppelin Concordia-jumalattarelle. Temppeli rakennettiin Capitolium-kukkulan juurelle. Perimätiedon mukaan Camillus kuoli 82-vuotiaana ruttoon vuonna 365 eaa.

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • John Hazel: Who's who in the Roman World. Routledge, 2002. ISBN 0415291623.