Marcantonio Giustinian

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marcantonio Giustinian

Marcantonio Giustinian (2. maaliskuuta 1619 Venetsia, Venetsian tasavalta23. maaliskuuta 1688 Venetsia, Venetsian tasavalta) oli Venetsian doge. Hän oli järjestyksessä 107. Venetsian tasavallan dogeista ja hallitsi noin neljän vuoden ajan valitsemisestaan 26. tammikuuta 1684 alkaen kuolemaansa saakka.

Ennen kauttaan dogena Giustiniania ei koskaan oltu valittu tärkeimpinä pidettyihin tehtäviin. Toimiessaan Ranskan suurlähettiläänä hän oli kuitenkin onnistunut taivuttamaan Ranskan tukemaan Venetsiaa taloudellisesti Morean sodan aikana.

Giustinian ei ollut suosituin ehdokas virkaan, sillä monet pitivät sodassa useita voittoja saavuttanutta Francesco Morosinia luontevimpana ehdokkaana dogeksi. Giustinian kuitenkin valittiin virkaan, sillä Morosinin nähtiin olevan paikallaan sotilasjohtajana. Giustinian oli vaatimaton henkilö, joka tyytyi juhlallisuuksien avaamisiin ja epävirallisten tilaisuuksien toimittamiseen. Giustiniania arvosteltiin, sillä hän otti suhteellisen vähän osaa valtionsa asioihin, vaikka Venetsia kävi sotaa Osmanien valtakuntaa vastaan koko hänen hallintonsa ajan. Hänellä oli tapana jättää valtaosa päätöksenteosta neuvonantajiensa vastuulle. Hän kävi myös niin usein kirkossa, että häntä kutsuttiin "Pyhäksi Zuaninoksi" ja "Te Deumin dogeksi".

Giustinian liitti Venetsian mukaan paavi Innocentius XI:n perustamaan Pyhään liigaan 1684 ja näin sitoi maansa osapuoleksi Suureen Turkin sotaan.

Giustinian kuoli 1688 Venetsiassa epäonnistuneen leikkauksen seurauksena. Myöhemmin hänen kuolemastaan julkaistiin humoristinen runo, jossa hänen leikkaavat lääkärinsä Ton ja Dolfin (nimet voidaan kääntää tonnikalaksi ja delfiiniksi) nimetään syyllisiksi. Runon mukaan doge joutui kahden kalan surmaamaksi.

Giustinianilta ei jäänyt perillisiä, sillä hän kielsi koskaan edes harrastaneensa seksiä naisen kanssa, väittäen näin onnistuneensa välttämään synnin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.