Marat Gramov

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marat Gramov, 1988

Marat Vladimirovitš Gramov (ven. Марат Владимирович Грамов), (27. marraskuuta 1927 Bridino, Pihkovan kuvernementti, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto26. helmikuuta 1998 Moskova, Venäjä) oli neuvostoliittolainen urheilujohtaja ja urheiluministeri.

Marat Gramov osallistui punaupseerina vuodesta 1944 lähtien suureen isänmaalliseen sotaan. Vuodesta 1948 lähtien hän toimi Neuvostoliiton kommunistipuolueen Komsomol-johtajana Stavropolin alueella. Vuonna 1951 hänestä oli tullut kommunistipuolueen jäsen. Hän aloitti vuonna 1953 Stavropolin alueen Komsomol-lehden toimituksen jäsenenä. Vuodesta 1955 hän aloitti edelleen opiskelun Saratovin alueen kommunistipuolueen puoluekorkeakoulussa, josta hän valmistui neljä vuotta myöhemmin.

Gramovin ura 1960-luvulla oli kommunistipuolueen Stavropolin johtotehtävissä. Sieltä hän siirtyi 1970-luvulla puolueen keskusjohdon palvelukseen Moskovaan, jossa ollessaan hän suoritti tohtorintutkinnon historiassa.

Seuraavalla vuosikymmenellä eli 1980-luvulla Marat Gramovista tuli Neuvostoliiton näkyvin urheilupoliitikan hahmo. Hän oli yhtenä päättäjänä Neuvostoliiton johdon tehdessä boikointipäätöksen Los Angelesin vuoden 1984 kesäkisojen suhteen. [1]

Urheilun johtotehtäviin Gramov tuli vuonna 1983, jolloin hänet nimitettiin neuvostohallituksen liikunnasta ja urheilusta vastaavaksi ministeriksi. Tässä tehtävässä hän oli vuoteen 1989. Samaan aikaan eli vuosina 1983-1989 hän oli Neuvostoliiton olympiakomitean puheenjohtaja. Vuonna 1988 hänestä tuli myös Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) jäsen Konstantin Andrianovin seuraajana. Tässä tehtävässä hän oli Neuvostoliiton kaatumiseen asti eli Venäjän federaation johto ei enää tukenut Gramovin jatkoa KOK:ssa, sillä hän oli leimautunut niin vahvasti vanhaan neuvostovaltaan. Gramovin ura KOK:ssa päättyi keväällä 1992.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]