Maramureșin puukirkot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maramureșin puukirkot
Bârsanan puinen kirkko
Bârsanan puinen kirkko
Maailmanperintökohde
Sijainti Maramureș (piirikunta)[1]
Tyyppi kulttuurikohde
Kriteerit IV [1]
Tunnusnumero 904
Valintahistoria
Valintavuosi 1999[1]

Maramureşin puukirkot sijaitsevat Maramureşin alueella Pohjois-Transylvaniassa Romaniassa. Niihin kuuluu lähes sata puurakenteista kirkkoa, joiden arkkitehtuuriset ratkaisut vaihtelevat. Rakennukset ovat Romanian ortodoksisen kirkon omaisuutta. Maramureşin kirkot ovat puurakennelmia, joiden erityispiirteitä ovat rakennusten länsipäädyn pitkät ja kapeat kellotornit.

Näitä kirkkoja rakennettiin 1600-luvulta 1800-luvulle. Osa niistä korvasi paikalla sijainneet vanhemmat kirkot. Kirkkojen freskot on maalattu naivistisen värikkäiksi ja ne kuvaavat Raamatun tarinoita.

Kahdeksan kirkoista liitettiin vuonna 1999 Unescon maailmanperintöluetteloon.

Kahdeksan kirkkoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat kirkot kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon.[2][3]

Bârsana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neitsyt Marian kirkko rakennettiin vuonna 1720, ja siitä tuli kylän pääkirkko 1806. Kaksikerroksinen pylväshalli yhdistää länsipuolisen kellotornin portaikolla. Kirkko on alueen suurimpia puukirkkoja.

Unescon maailmaperintöluettelon puiset kirkot.

Budeşti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nikolaos Ihmeidentekijän kirkko rakennettiin vuonna 1643. Rakennusvuosi katosi sen rakenteista vuoden 1923 laajennuksen aikana. Kirkon eritystuntomerkkinä on kellotornin neljä erillistä tornia.

Desesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhän Paraskevin kirkko rakennettiin vuonna 1770. Kirkkoon rakennettiin parveke urkuja varten vuonna 1920, jolloin osa seinään maalatuista freskoista tuhoutui.

Ieud[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puinen kirkko korvasi tataarien tuhoaman kirkon vuonna 1717. Se sijaitsee pienellä mäellä.

Plopiş[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko on rakennettu vuosina 1796–1998. Korkeaa kellotornia kehystää neljä pienempää tornia. Kirkon maalaukset on maalannut 1811 paikallinen taiteilija. Osa näistä maalauksista on entisöity.

Poienile Izei[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko on alueen vanhimpia puukirkkoja. Se valmistui vuonna 1604. Sitä korotettiin 1700-luvulla ja 1800-luvulla siihen rakennettiin pylväshalli. Kirkon maalaukset ovat säilyneet hyvin, ja niitä yhdistää aikakauden sotaisuus ja siihen liittyvä uskonnollisuus.

Rogoz[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko on rakennettu vuonna 1663 Suciun kylään. Se siirrettiin Rogoziin vuonna 1883 vanhan kirkon paikalle. Kirkon maalaukset on tehnyt kaksi paikallista taiteilijaa, ja heidän puumerkkinsä on edelleen luettavissa: "...pelottavana vuonna 1717, tataarien aikakautena".

Şurdeşti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkko valmistui vuonna 1767, ja se oli sen hetken Euroopan korkein puukirkko (72 m). Kirkko on suorakaiteen muotoinen, ja siinä on monikulmion muotoinen alttari.

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maramureşin alueella on pitkä puurakentamisen historia. Rakentamistaito on siirtynyt jälkipolville, mikä edesauttaa kirkkojen restaurointityössä. Romanian vallankumouksen jälkeen kirkkojen kuntoon on alettu kiinnittää huomiota, ja alueelle on rakennettu uusia kirkkoja vanhoja perinteitä kunnioittaen.

Kuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.