Mar Dinkha IV

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mar Dinkha IV

Mar Dinkha IV (syyriaksi ܡܪܝ ܕܢܚܐ ܪܒܝܥܝܐ, syntymänimeltään Khanania Soro, s. 15. syyskuuta 1935 Darbandokeh, Irak) on Idän assyrialaisen kirkon katolikos ja Urmian piispan neljäs seuraaja. Hän asuu maanpaossa Chicagossa.

Khanania Soro syntyi Darbandokehin kylässä ja kastettiin Mar Qaryaqosin kirkossa. Khanania Soron sai koulutuksensa isoisänsä Benyamin Soron johdolla. Vuonna 1947, 12-vuotiaana, hän meni Mar Jousip Khnanishon oppiin. Mar Jousip oli Idän assyrialaisen kirkon metropoliitta ja patriarkka Irakissa.

Kahden vuoden teologian opiskelun jälkeen Khananaja Soro meni kirkon palvelukseen. 12. syyskuuta 1949 hän meni Mar Joukhanan seurakuntaan, assyrialaisen kirkon toiseksi suurimpaan seurakuntaan, Haririin. Kahdeksan vuotta myöhemmin 15. elokuuta 1957 hän meni vanhan opettajansa Jousip Khnanishon pappiseminaariin.

Kun Mar Eshai Shimun XXIII murhattiin 6. marraskuuta 1975 kotonaan San Joséssa Kaliforniassa, assyrialaisen kirkon piispat kokoontuivat seuraavana vuonna Lontoossa konklaaviin valitsemaan uutta katolikos-patriarkkaa. Khanania Sorosta tuli Mar Dinkha IV, joka on Assyrian ensimmäisen patriarkan 120. seuraaja. Assyrian ensimmäinen patriarkka oli Tuomas. Vuonna 1994 Mar Dinkha VI tapasi historiallisessa kokouksessa paavi Johannes Paavali II:n Vatikaanissa. Paavi ja Mar Dinkha allekirjoittivat yhteistyösopimuksen Assyrialaisen ja Roomalaiskatolilaisen kirkon välillä .

Vuonna 1996 hän solmi Kaldean kirkon Bagdadin patriarkan Rafael I Bidawidin kanssa.selvennä Vuonna 1997 hän aloitti neuvottelut Antiokian syyrialais-ortodoksisen kirkon kanssa anateeman lopettamisesta.

Syyskuussa vuonna 2006 Mar Dinkha IV vieraili Pohjois-Irakissa, missä hän tapasi Irakin Kurdistanin kuvernöörin. Hän neuvotteli kuvernöörin kanssa kristityn kirkon avaamisesta alueelle.