Kansio

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Mappi)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee paperimappia. Tietotekniikassa kansio tarkoittaa hakemistoa.
Kansio.
Kansion kiinnitysmekanismi.

Kansio (puhekielessä myös mappi) on väline, johon voidaan lajitella ja tallettaa paperiarkkeja. Kansio myös suojaa papereita vahingoittumiselta. Tavallisesti paperit säilötään tekemällä niihin reiät rei’ittimellä ja sen jälkeen asettamalla kansion sisäpintaan kiinnitetyt pidikkeet reikiin. Joissakin malleissa on papereita puristava mekanismi. Tällöin paperit voidaan asettaa kansioon rei’ittämättöminä.

Riippukansio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riippukansio koostuu tavallisesti laatikosta, jonka sisään on ripustettu kiskojen varaan säilytystaskuja. Säilytettävät paperit sijoitetaan taskuihin, joissa ne pysyvät painovoiman varassa. Tämän ansiosta suoranaisesti papereihin kohdistuvaa kiinnitysmekanismia ei tarvita. Riippukansiossa voi olla myös muovitaskuja.

Kodin kansio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kodin kansiossa voi olla esim. 8–12 lokerikkoa ja venyvä nauha tai lukko, jolla kansion voi sulkea. Sellaisessa voi säilyttää A4-kokoisia arkkeja tekemättä niihin reikiä. Kodin kansio vaatii säilytystilaa korkeussuunnassa yleensä hiukan enemmän kuin mappi tyylinen kansio.

Kansio tietokoneessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajittelua varten myös tietokoneissa on yleensä mahdollista luoda kansioita, mutta niitä voi luoda myös kansion sisään. Esimerkiksi kansion digikuvat sisälle voidaan luoda kansiot makrokuvat ja lomareissut, joiden sisään voi sijoittaa kuvia.

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.