Manuela Sáenz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manuela Sáenz
Manuela Saenz 1825.jpg
Henkilötiedot
Muut nimet Manuela Sáenz y Aizpuru
Syntynyt
Quito
Kuollut
Paita
Puoliso James Thorne (1817–1822)
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Doña Manuela Sáenz y Aizpuru (27. joulukuuta 1797 - 23. marraskuuta 1856) oli ecuadorilainen Etelä-Amerikan vallankumoussankari, joka tuki vallankumoustoimintaa keräämällä tietoja, jakamalla esitteitä ja osoittamalla mieltä naisten oikeuksien puolesta. Sáenz sai "Caballeresa" -kunniamaininnan Perun Auringon ritarikunnan ("Orden El Sol del Péru") kunnianosoituksena palveluksistaan vallankumouksessa.

Sáenz meni naimisiin varakkaan englantilaisen kauppiaan kanssa vuonna 1817 ja hänestä tuli seurapiirirouva Perun Limassa. Tämä tarjosi edellytykset osallistua poliittisiin ja sotilaallisiin asioihin, ja hän aloitti aktiivisen tukensa vallankumouksellisille pyrkimyksille. Jätettyään aviomiehensä vuonna 1822 hän aloitti pian kahdeksan vuoden yhteistyön ja läheisen suhteen Simón Bolívarin kanssa, joka kesti Bolívarin kuolemaan asti vuonna 1830. Sen jälkeen kun hän esti Bolívaria vastaan vuonna 1828 tehdyn salamurhayrityksen ja auttoi häntä pakenemaan, Bolívar alkoi kutsua häntä "Vapauttajan vapauttajaksi" ("Libertadora del libertadora").

Bolívarin kuoltua Sáenz menetti tulonsa, ja Kolumbian seuraava presidentti Santander karkoitti Sáenzin. Hän pyrki synnyinmaahansa Ecuadoriin, mutta joutui pakenemaan Perun pohjoisrannikon pikkukylään, missä,hän kuoli köyhänä ja tuli haudatuksi joukkohautaan.[1]

Sáenzin rooli vallankumouksessa jäi hänen kuolemansa jälkeen yleisesti ottaen huomiotta 1900-luvun loppupuolelle saakka. Nykyisin hänet tunnetaan yhtenä 1800-luvun itsenäisyyssotien feministisenä merkkihahmona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pettersson, M: ”Manuela Sáenz”, Historian jännät naiset. Atena, 2020. ISBN 9789523006645.