Mansikkatyttö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nils Schillmark: Mansikkatyttö, noin 1782.

Mansikkatyttö (ruots. Smultronflickan) on taiteilija Nils Schillmarkin (1745–1804) noin vuonna 1782 maalaama öljyvärimaalaus, 92 × 70 cm. Maalauksen mallina on ollut aatelistyttö Ulrika Charlotta Armfelt. Teos kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmaan, johon se on ostettu vuonna 1967.

Maalauksessa huivipäinen tyttö seisoo tuohivakka kädessään talonpoikaistyyliset rakennukset taustanaan. Tuon aikaisesta kustavilaisesta viileästä maalaustavasta poiketen kuvassa on tummat ja lämpimät värit, kuten taivaan oranssi ja tumman siniharmaa väritys sekä synkän tumma versova pajunkanto tytön vieressä. Myös maisemassa on tummaa dramatiikkaa, jota vasten tytön sini-valkoinen ja sini-punainen vaatetus erottuu selvästi. Päässään punaposkisella tytöllä on musta huivi, jonka alla on punavalkoinen päähine.

Skellefteåsta kotoisin ollut Schillmark maalasi Suomessa muotokuvia kiertelevänä maalarina eli konterfeijarina. Hän oli tullut Suomeen Viaporin rakennustöiden suomien tilausten ansiosta ja asettui Suomeen pysyvästi vuonna 1773. Ulrika Armfeltistä hän maalasi muotokuvan myös tämän aikuistuttua.

Mansikkatyttö oli kuvattu vuonna 1987 julkaistussa suomalaisessa postimerkissä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Huusko: ”Nils Schillmark: Mansikkatyttö”. Teoksessa Ateneum-opas, s. 12. Toim. Timo Huusko. 2007.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]