Manilanlahden taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Manilanlahden taistelu
Osa Espanjan-Yhdysvaltain sotaa
Päivämäärä:

1. toukokuuta 1898

Paikka:

Manilanlahti, Filippiinit

Lopputulos:

Yhdysvaltain ratkaiseva voitto

Osapuolet

 Yhdysvallat

 Espanja

Komentajat

Yhdysvallat George Dewey

Espanja Patricio Montojo

Vahvuudet

4 panssarikansiristeilijää
2 tykkivenettä

2 panssarikansiristeilijää
4 panssaroimatonta risteilijää
2 tykkivenettä
6 rannikkopatteria
3 linnaketta

Tappiot

1 kaatunut
9 haavoittunutta
1 vaurioitunut panssarikansiristeilijä

77 kaatunutta
271 haavoittunutta
2 upotettua panssarikansiristeilijää
5 upotettua panssaroimatonta risteilijää
1 upotettu kuljetusalus

Manilanlahden taistelu oli Espanjan-Yhdysvaltain sodassa 1. toukokuuta 1898 käyty meritaistelu. Kommodori George Deweyn johtama Yhdysvaltain laivaston Aasian laivue kohtasi ja tuhosi Espanjan laivaston kontra-amiraali Patricio Montojon johtaman Tyynenmeren laivueen. Filippiineillä Manilanlahdella käyty taistelu oli sodan ensimmäinen suurempi kohtaaminen.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Espanjan-Yhdysvaltain sodan alkaessa Yhdysvaltain länsirannikon asukkaat pelkäsivät Espanjan laivaston hyökkäystä. Vain muutama panssarikansiristeilijä oli rannikon asukkaisen suojana.

Espanjan laivaston Tyynenmeren laivueen, joka oli siirretty Filippiineille, komentajalla amiraali Montojolla oli alaisuudessaan sekalainen joukko vanhentuneita aluksia. Tilanteen parantamiseksi ei tehty juuri mitään. Espanja piti mahdottomana sodan voittamisen pyrkien tekemään ainoastaan sen mikä kasvojen säilyttämiseksi vaadittiin.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kommodori George Deweyn johtama Yhdysvaltain Aasian laivue saapui Manilanlahdelle yöllä 30. huhtikuuta. Deweyn laivasto käytti El Frailen ja Caballon välistä eteläistä reittiä, jolloin El Fraileen sijoitettu rannikkopatteri avasi tuloksetta tulen. Manilanlahdella Espanjan laivaston alukset ja Caviten rannikkopatteri avasivat tulen, joka jäi lyhyeksi.

Yhdysvaltain laivaston alukset muodostivat taistelulinjan ja kulkivat viidesti edestakaisin siirtyen joka kerta hieman lähemmäs lahden poikki tulittaen espanjalaisia. Kahdeksan Espanjan laivaston alusta, rannikkopatterit ja linnakkeet vastasivat tuleen kaksi ja puoli tuntia, vaikka rannikkopatterien tuli ei kantanut.

Montojo käski aluksensa hyökkäämään katkaisten Reina Cristinan ankkurikaapelin. Yhdysvaltain laivaston alukset keskittivät tulen hyökkäävään alukseen ampuen sen palasiksi. Kaikki espanjalaisalukset tuhoutuivat tai alusten miehistö upotti aluksensa.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain laivasto
Espanjan laivasto
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Battle of Manila Bay