Mandoliinin soittaja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mandoliinin soittaja on venäläisen taiteilijan Marc Chagallin (1887-1985) öljyvärein pahville liimatulle paperille maalaama maalaus, 50×37,5 cm, vuodelta 1914. Se lahjoitettiin Ateneumin taidemuseolle vuonna 1945.

Chagallin David-veljeä kuvaava Mandoliinin soittaja on syntynyt Valko-Venäjän alueella taiteilijan kotikaupungissa Vitebskissä. Chagall oli juuri palannut kotiin Pariisista, jossa hän oli asunut neljä vuotta. Tätä ennen hän oli opiskellut Pietarissa vuodesta 1907 Leon Bakstin johdolla.

Venäläisten elementtien yhdistäminen Ranskan uudenaikaiseen taiteeseen näkyy hyvin tässä maalauksessa. Pariisissa Chagall oli kiinnostunut kubismista ja fauvistien värikkäästä ilmaisukielestä. Pietarin ajalta on peräisin lapsuuden unimaailman ilmestyminen hänen kuviinsa.

Mandoliinin soittaja ostettiin Suomeen vuonna 1916 Helsingissä järjestetystä venäläisen taiteen näyttelystä. Salon Srindbergillä pidetyssä näyttelyssä oli esillä 36 Chagallin teosta sekä Wassily Kandinskyn, Nata Altmanin ja Olga Rozanovan tuotantoa. Maalaus ostettiin Keirknerin perheeseen, joka lahjoitti sen Ateneumiin vuonna 1945.

Näyttely kiinnosti suomalaistaiteilijoita. Sen vaikutusta on katsottu näkyvän kuitenkin vain Greta Hällfors-Sipilän sekä Sulho Sipilän teoksissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timo Huusko: Marc Chagall: Mandoliinin soittaja. Teoksessa Ateneum- opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.82.