Mandi Lampi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mandi Lampi
Syntynyt 25. lokakuuta 1988
Kuollut 27. helmikuuta 2008 (19 vuotta)
Taiteilijanimet Mandi
MusicBrainz

Mandi Lampi (esiintyjänimi Mandi, 25. lokakuuta 198827. helmikuuta 2008[1], Helsinki) oli suomalainen laulaja ja näyttelijä, joka näytteli teatterissa ja julkaisi myös yhden musiikkialbumin. Hän oli näyttelijä Jussi Lammen tytär.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mandin musiikkiura alkoi yhdeksänvuotiaana, kun hänen soololevynsä Pieni maailma julkaistiin vuonna 1998. Kappaleita albumille tekivät Aikakone-yhtyeen Maki, Alex ja Vera sekä myös Alexin vaimo Marja. Levyn myötä Mandi sai ihailijoita, mutta lauluesiintymiset pysyivät harrastuksen tasolla. Mandi osallistui myös Mannerheimin lastensuojeluliiton ja opetushallituksen yhteistyönä toteutettuun koulukiusaamisen vähentämiskampanjaan. Kampanjan osana televisiossa esitettiin levyn Miks kaikki kiusaa -kappaleelle tehtyä musiikkivideota. Kampanjan johdosta Mandi itse joutui koulukiusatuksi.

Näyttelijänurallaan Mandi esiintyi muutamina vuosina Linnanmäen Uudessa Iloisessa Teatterissa, muun muassa Tanssitaanko ensin? -revyyssä kesällä 1999. Vuonna 2001 hän esiintyi Susanna Laaksosen näytelmässä Tumma nainen. Hän esitti pääosaa isänsä kanssa turkulaisen Linnateatterin vuoden 2004 esityksessä Älä soita äidille, joka kertoi isän ja aikuistuvan tyttären muuttuvasta suhteesta.[2]

Mandi keskittyi välillä koulunkäyntiin, mutta esiintyi silloin tällöin myös televisiossa. Mandi oli mukana Laulava sydän -ohjelman Euroviisut-jaksossa Fredin kappaleella Pump pump.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mandi Lampi kuoli yllättäen 19-vuotiaana. Myöhemmin hänen äitinsä kertomus valaisi asiaa liki vuosi tapauksen jälkeen: Mandi teki itsemurhan kauppakeskuksen vessassa hirttäytymällä kaulahuiviinsa. Paikka ja aika oli valittu huolella läheisten säästämiseksi. Varmaa syytä itsemurhaan ei tiedetä.[3]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pyysit minut bailaamaan (1998)
  • Miks kaikki kiusaa (1999)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Itkonen, Leila: Lahjakas lapsitähti Mandi Lampi kuoli äkillisesti. Ilta-Sanomat, 29.2.2008. Artikkelin verkkoversio.
  2. Kuolleet, Mandi Lampi. Helsingin Sanomat, 1. maaliskuuta 2008. Artikkelin verkkoversio.
  3. Tuula Lampi muistaa Mandia rakkaudella. Me naiset, numero 8, 19.2.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.