Mamberamo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mamberamo-joen suisto saaren pohjoiskärjessä

Mamberamo on 700 kilometriä pitkä joki Indonesian Papuan ja Irian Jaya Baratin provinssissa Uuden Guinean saarella. Se saa alkunsa Taritatu- ja Tariku-jokien kohtaamisesta, virtaa etelästä pohjoiseen ja laskee Tyyneenmereen saaren pohjoisimmassa nurkassa suurehkon suistoalueen läpi. Jokilaaksossa on biodiversiteetti vertaansa vailla ja paljon endeemisiä lajeja. Alueella asuu myös heimoja, joilla on hyvin vähän kontakteja ulkomaailmaan.

Mamberamon suurimmat sivujoet ovat Taritatu (Idenburg) ja Tariku (Rouffaer). Joissa on monia koskia, mutta silloin kun vettä on tarpeeksi, niitä pitkin voi kulkea moottoriveneillä.[1]

Joen valuma-alue on 7,8 miljoonaa hehtaaria, ja sen korkeus vaihtelee yli viidestä kilometristä merenpinnan tasoon. Vuotuinen sademäärä on noin 3000 mm ja päivälämpötila 26 ̊C. Yli 90% valuma-alueesta on metsän tai muun luonnonkasvillisuuden peitossa[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Memberamo (PDF) (s.8-10) Building Capacity for Multidisciplinary Landscape Assessment in Papua - Three phases of training and pilot assessments in the Mamberamo Basin. 2004. Center for International Forestry Research. Viitattu 31.5.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.