Maluša

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dobrynja tuomassa siskoaan Malušaa luolasta hoviin ennustamaan.

Maluša Ljubetšanka tai Malfrida (ven. Малуша tai Малка, Мауса, Мауся, Малфреда (muinaisnorjaksi: Málfríðr) (noin 940/944 – noin 1020) tunnetaan historiassa Kiovan suuriruhtinatar Olgan orjattarena sekä suuriruhtinas Svjatoslav I:n jalkavaimona. Nestorin kronikan mukaan hän oli (Novgorodin sijaishallitsija) Dobrynjan sisko ja Vladimir Suuren äiti. Norjalaisten saagojen mukaan hän oli pyhimys ja eli yli 100-vuotiaaksi, ja hänet oli tuotu luola-asunnostaan palatsiin ennustamaan tulevaisuutta. Hän oli ilmeisesti varjagisukua.[1]

Kuninkaallista sukua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kronikoissa ei mainita Malušan sukujuurista, minkä vuoksi 1800-luvulla venäläiset ja ukrainalaiset historioitsijat laativat erilaisia selityksiä hänen sukujuuristaan ja nimestään. Lupaava kronikoiden tutkija ja kielitieteilijä Alexei Šahmatovin mielestä hän oli Mstiša Sveneldovitšin tytär. Mstiša oli varjagisotapäällikkö Sveinaldin poika. Hänen mielestään Maluša oli slaavilaistettu versio muinaisskandinaavisesta nimestä Malfried.[2] Nestorin kronikan mukaan eräs Malfried kuoli vuonna 1000. Hän olisi siten kuollut samaan aikaan Rognedin kanssa. Rogned oli Vladimirin vaimo, minkä vuoksi historioitsijat olettivat, että Malfried olisi ollut ollut hallitsevan ruhtinaan läheinen sukulainen, kenties hänen vaimonsa tai äitinsä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harvard Ukrainian Studies, Volumer 12-13 Harvard Ukrainian Research Institute, 1990 s. 190 (She "was most probably of Northern origin") (Google Books)
  2. Vladimir Plougin, Russian Intelligence Services Google Books [vanhentunut linkki]