Malline:Valitut palat/2020

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuoden 2020 valitut palat.

Viikko 1[muokkaa wikitekstiä]

Metal Gear Solid 3: Snake Eater (lyhennettynä MGS3, jap. メタルギアソリッド3 スネーク・イーター, Metaru Gia Soriddo 3 Sunēku Ītā) on hiiviskelypeli, jonka on ohjannut Hideo Kojima. Snake Eaterin kehitti Kojima Productions ja julkaisi Konami vuosina 2004 ja 2005 PlayStation 2:lle. Sekä pelaajat että kriitikot ottivat pelin hyvin vastaan. Peli on myynyt noin neljä miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti.

Peli on kronologisesti ensimmäinen osa Metal Gear -pelisarjassa, ja sen suora jatko-osa on Metal Gear Solid: Portable Ops. Pelin kylmän sodan aikaiseen Neuvostoliittoon sijoittuva tarina seuraa FOX-yksikön agentin Naked Snaken edesottamuksia hänen yrittäessään pelastaa asesuunnittelijaa ja tuhota kokeellista ja uudenaikaista asetta. Sarjan aikaisempien osien sijoittuessa suurimmaksi osaksi nykyaikaisiin rakennuksiin Snake Eaterissa pelialueena toimii neuvostoliittolainen viidakko. Vaikka asetelma on muuttunut, pelin pääpaino on pysynyt edelleen hiiviskelyssä ja erilaisille alueille soluttautumisessa. Snake Eaterin tarina kerrotaan lukuisten välinäytösten ja radiokeskustelujen avulla.


Viikko 2[muokkaa wikitekstiä]

Haanja 2010 01 1.jpg

Lumi on jääkiteiden ja ilman muodostamaa kuohkeaa ainetta, jota syntyy pilvissä ja sataa maahan talvella riippuen siitä, onko ilman lämpötila tarpeeksi kylmä. Puhdas lumi on valkoista ja läpinäkymätöntä. Lumi muodostaa maan pinnalle valkoisen, eristävän peitteen, joka pysyy lumena niin kauan, kunnes lämpötila nousee nollan yläpuolelle ja lumi sulaa vedeksi. Jos lumi ei kesälläkään ehdi sulaa, se kovettuu vähitellen jäätiköksi.

Monet eläimet ovat sopeutuneet lumi-ilmastoon, ja niiden talvehtimisen onnistumiseen vaikuttaa lumen määrä. Lisäksi monien eläinten talviturkki on valkoinen, ja lumi suojaa myös useiden kasvien talvehtimista. Ihmisen toimintaan lumella on sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia. Lumipeite helpottaa esimerkiksi hiihtäen tai potkukelkalla liikkumista, sekä mahdollistaa monet talviurheilulajit ja muut harrastukset, mutta toisaalta sakea lumipyry saattaa aiheuttaa liikennekaaoksen ja liukastumisia.


Viikko 3[muokkaa wikitekstiä]

Aquincum-Óbuda-01.jpg

Aquincum oli roomalainen sotilaslinnoitus (castra) ja kaupunki, joka sijaitsi nykyisen Budapestin III piirissä Óbudassa. Alueella oli päälinnoituksen lisäksi alkuaan erilliset sotilas- ja siviilikaupungit, jotka myöhemmin sulautuivat yhteen, sekä useita pienempiä linnakkeita. Siellä oli myös kaksi amfiteatteria ja akvedukti. Aquincum oli tärkeä osa Tonavaa pitkin kulkenutta limestä eli Rooman rajan puolustusjärjestelmää, ja se oli vuodesta 106 myös Ala-Pannonian provinssin pääkaupunki. Aquincum joutui usein barbaarien hyökkäysten kohteeksi, ja lopulta hunnit valloittivat Aquincumin vuonna 409, minkä jälkeen se autioitui.

Aquincumin rauniot löydettiin uudestaan 1700-luvun lopulla, ja nykyään entisen siviilikaupungin raunioiden keskellä toimii Aquincumin museo. Entistettyjä raunioita on nähtävillä muuallakin Budapestin kaupungin alueella.


Viikko 4[muokkaa wikitekstiä]

Statue of Liberty 7.jpg

Vapaudenpatsas (engl. Statue of Liberty), varsinaiselta nimeltään Vapaus valaisee maailmaa (engl. Liberty Enlightening the World, ransk. La liberté éclairant le monde), on suuri naishahmoa esittävä patsas New Yorkin edustalla Liberty Islandin saarella. Patsas on Ranskan kansan lahja Yhdysvalloille juhlistamaan Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksesta 1776 alkanutta maiden välistä ystävyyssuhdetta. Monumenttia ehdotti ranskalainen Édouard de Laboulaye vuonna 1865, ja hän ja kuvanveistäjä Frédéric Auguste Bartholdi yhdessä suunnittelivat patsaan. Ranskalaiset tekivät itse patsaan kuparista, raudasta ja teräksestä ja vastasivat sen kokoamisesta Yhdysvalloissa, ja yhdysvaltalaiset tekivät jalustan. Vapaudenpatsas paljastettiin 28. lokakuuta 1886.

Vapaudenpatsas esittää Vapauden jumalatarta. Sen vasemmassa kädessä on lakitaulu, jossa lukee Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen päivämäärä, oikeassa kädessä on valistuksen soihtu, ja vasemmalla jalallaan jumalatar talloo rikkoutuneita kahleita. Patsaan naishahmo on 46 metriä korkea ja koko patsas jalustoineen 93 metriä korkea. Patsas tuli tunnetuksi paitsi vapauden symbolina, myös siitä, että se toivotti New Yorkiin vuosien 1886–1924 välillä laivalla saapuneet miljoonat siirtolaiset tervetulleiksi.


Viikko 5[muokkaa wikitekstiä]

Canada (orthographic projection).svg

Kanada (engl. ja ransk. Canada) on Kansainyhteisöön kuuluva liittovaltio Pohjois-Amerikassa. Ainoa maarajanaapuri on Yhdysvallat, johon Kanada rajoittuu etelässä ja Alaskan osavaltioon luoteessa. Pohjoisessa Kanada rajoittuu Pohjoiseen jäämereen (aluevesiraja Tanskan Grönlannin kanssa koillisessa), idässä Atlantin valtamereen (aluevesiraja Ranskan Saint-Pierre ja Miquelonin kanssa) ja lännessä Tyyneenmereen. Kanada on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin valtio (noin 10 miljoonaa neliökilometriä). Harvaan asutun maan väkiluku oli vuonna 2016 hieman yli 35 miljoonaa. Kanadan viralliset kielet ovat englanti ja ranska. Kanadan pääkaupunki on Ottawa.

Paleointiaanit saapuivat Kanadaan noin 16 000 vuotta sitten, ja nykyisten inuitien edeltäjä Thulen kulttuuri muodostui noin vuonna 1000. Viikingit asuttivat itärannikkoa hetkellisesti samoihin aikoihin, mutta Kanadan varsinaisesti löysi John Cabot tai Jacques Cartier. Ranska alkoi asuttaa maata 1530-luvulla ja Britannia kiinnostui alueesta sen turkismaiden ansiosta. Hudson’s Bay Company hallitsi pitkään suurta osaa Kanadasta, ja Ranska menetti 1763 Kanadan Britannialle. Kanada itsenäistyi 1931 ja on sen jälkeen toiminut aktiivisesti kansainvälisissä järjestöissä, muun muassa YK:n ja Naton perustamisessa.


Viikko 6[muokkaa wikitekstiä]

Astrology; Vathek, and his mother Carathis, consult the plan Wellcome V0024849.jpg

Hirmuvaltias (ransk. Vathek, engl. The History of Caliph Vathek) on englantilaisen keräilijän ja eksentrikon William Beckfordin itämainen kauhuromaani, joka ilmestyi ranskaksi ja englanniksi 1780-luvulla. Tarinan päähenkilö on abbasidikalifi al-Wathiq. Romaanin Vathek on hedonistinen tyranni, joka yhdessä mustaa magiaa harjoittavan äitinsä kanssa tavoittelee yliluonnollisia voimia.

Hirmuvaltiaan aikalaisvastaanotto oli myönteinen, ja se sai runsaasti ihailijoita ja jäljittelijöitä. Teosta ylistettiin sen tarkasta miljöökuvauksesta ja loppuratkaisun tarjoamasta moraaliopetuksesta. Hirmuvaltiaan tyylistä ja teemoista on vuosien saatossa tehty erilaisia keskenään ristiriitaisia tulkintoja. Teoksen katsotaan edustavan siirtymää perinteisestä, fantastisesta itämaiden kuvauksesta kohti realistisempaa, tieteelliseen tietoon perustuvaa orientalismia. Toisaalta romaania on 2000-luvulla ajoittain myös arvosteltu sen stereotyyppisestä Lähi-idän ja islamin kuvauksesta. Teos on ilmestynyt myös suomeksi vuonna 1923 Valfrid Hedmanin suomentamana ja Kariston kustantamana.


Viikko 7[muokkaa wikitekstiä]

Beatles with Ed Sullivan.jpg

A Hard Day’s Night on vuonna 1964 julkaistu brittiläisen The Beatles -yhtyeen kolmas studioalbumi ja samalla yhtyeen ensimmäisen elokuvan Yeah, yeah, tässä me tulemme (engl. A Hard Day’s Night) soundtrack. Sitä pidetään yhtyeen läpimurtoalbumina, sillä se on ensimmäinen, jolla ei ole lainakappaleita. Albumia hallitsevat John Lennonin sävellykset, joita on 13 kappaleen levyllä kaikkiaan kymmenen. Paul McCartneyn kokonaan tai suurimmaksi osaksi kirjoittamia kappaleita on vain kolme.

Britannian-painoksen B-puoli sisältää elokuvaan kuulumattomia kappaleita, kun sen sijaan Yhdysvaltain markkinoille suunnattu painos on selkeämmin elokuvan soundtrack. Yhdysvaltain-versiosta puuttuu useita Britannian-painoksella julkaistuja kappaleita, jotka on korvattu tuottaja George Martinin orkesterin esittämillä instrumentaaliversioilla.

Viikko 8[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/8

Viikko 9[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/9

Viikko 10[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/10

Viikko 11[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/11

Viikko 12[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/12

Viikko 13[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/13

Viikko 14[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/14

Viikko 15[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/15

Viikko 16[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/16

Viikko 17[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/17

Viikko 18[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/18

Viikko 19[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/19

Viikko 20[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/20

Viikko 21[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/21

Viikko 22[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/22

Viikko 23[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/23

Viikko 24[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/24

Viikko 25[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/25

Viikko 26[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/26

Viikko 27[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/27

Viikko 28[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/28

Viikko 29[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/29

Viikko 30[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/30

Viikko 31[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/31

Viikko 32[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/32

Viikko 33[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/33

Viikko 34[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/34

Viikko 35[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/35

Viikko 36[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/36

Viikko 37[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/37

Viikko 38[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/38

Viikko 39[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/39

Viikko 40[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/40

Viikko 41[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/41

Viikko 42[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/42

Viikko 43[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/43

Viikko 44[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/44

Viikko 45[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/45

Viikko 46[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/46

Viikko 47[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/47

Viikko 48[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/48

Viikko 49[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/49

Viikko 50[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/50

Viikko 51[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/51

Viikko 52[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/52

Viikko 53[muokkaa wikitekstiä]

Malline:Valitut palat/2020/53