Malline:Runo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sammon sirpale

»Tuli hurtta huovin maalta,
sammakko Savon rajalta,
miesi kurja Kuopiosta,
sotaheitto Helsingistä,
joka joi minun vereni,
piti piikakunniani,
vetytti verevän kasvon,
huollutti punaisen posken,
vaivutti ihanan varren,
notkutti noriperäni.»


Sampo, kaikkea hyvää luova ihme-esine, tuhoutui merellisessä taistelussa. Sen sirpaleita kuitenkin ajautui rantaan, ja niistä koitui paljon hyvää jälkipolville. Oheisen näköinen malline arpoo eräänlaisen "sammon sirpaleen", katkelman kalevalaisesta kansanrunosta. Jos haluat sammon sirpaleen sivullesi, lisää sinne tämä teksti:
{{runo}}

Tässä sammon sirpaleet kuvaavat kalevalaista kansanrunoutta. Sekin tavallaan särkyi ja lakkasi tuottamasta uutta suullisen kansanperinteen kuollessa, mutta keräämällä sitä kirjalliseen muotoon siitä saatiin sirpaleita talteen jälkipolvien ikuiseksi iloksi. Uuttakin kalevalaista runoutta tehdään, mutta se ei enää ole kansanrunoutta, vaan yksilöllisiä ilmauksia, niin sanottua "korkeakulttuuria".

Mallineen arpoma "sirpale" voi olla sananlasku tai muutaman säkeen mittainen näyte pitemmästä loitsusta, lyriikasta tai myyttisestä kertomuksesta; mukana on myös laulajan alkusanoja. Tila sallii vain sananlaskujen esittelyn kokonaisuudessaan. Tällä hetkellä valikoimassa on 86 runokatkelmaa.