Mallatunturit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mallatunturit

Mallatunturit Saanalta nähtynä.

Tyyppi
Sijainti
Vuoristo
Korkeus merenpinnasta
Iso-Malla 942 m
Pikku-Malla 738 m
Kartta
Koordinaatit

Mallatunturit on Enontekiön kunnassa Kilpisjärven pohjoisrannalla sijaitseva kahden huipun muodostama tunturiryhmä. Ne kuuluvat vuonna 1938 perustettuun Mallan luonnonpuistoon. Mallatunturien alue rauhoitettiin ensimmäisen kerran jo Venäjän vallan aikana 1916.

Tuntureista matalampi, Pikku-Malla (pohjoissaameksi Šilismalla, Gilbbesmalla), nousee Kilpisjärvestä muodostaen järveen työntyvän niemen. Korkeampi Iso-Malla (pohjoissaameksi Gihcibákti) sijaitsee Pikku-Mallan luoteispuolella. Pikku-Mallan korkeus merenpinnasta on 738 metriä ja Iso-Mallan 942. Suomen ja Norjan välinen raja kulkee Iso-Mallan pohjois- ja luoteisrinteiden kautta. Koillisrinteellä on pieni Mallajärvi.

Tuntureiden välistä Mallan luonnonpuiston halki kulkee vuonna 1993 avattu yhteispohjoismainen Kalottireitti-niminen vaellusreitti.

Kilpisjärven pohjoispäätä: keskellä Pikku-Mallan huippu järven äärellä ja sen vasemmalla puolella taaempana Iso-Mallaa, kaukaisemmat tunturit ovat jo Norjan puolella. Oikeassa laidassa osa Saanaa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]