Malja-asetelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malja-asetelma
Nimi Malja-asetelma
Tekijä Nils Schillmark
Valmistumisvuosi
Taiteenlaji Asetelma
Teostyyppi Maalaus
Materiaali Öljyväri ja kangas (maalauspohja)
Korkeus 77,00 cm
Leveys 107,50 cm
Kokoelma Kansallisgalleria
Sijainti Ateneum, Suomi

Malja-asetelma on taiteilija Nils Schillmarkin noin vuosina 1795–97 maalaama öljyvärimaalaus öljyllä kankaalle, 77 × 107,5 cm. Maalauksen uskotaan olevan ns. ovenpäällyskuva, jollaisia suosittiin 1700-luvun lopun säätyläiskodeissa. Asetelman tilaajana pidetään maaherra Johan Herman Lodea. Teos kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmaan, johon se on ostettu vuonna 1954.

Maalaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maalauksessa kuvataan pöydän päällä olevia astioita. Malja, pullo ja neljä pikarilasia ovat tässä maalauksessa vaalean ruskealla pöydällä. Maljassa on punssibooli-juomaa ja sen vieressä on sitruuna, punssiboolin olennainen ainesosa, sekä irtonainen sitruunaviipale. Malja on Itä-Intian kauppakomppanian tuomaa kiinalaista posliinia. Se ja harvinainen herkku sitruuna ovat vaurauden merkkejä tuon ajan Suomesta.

Maalauksen on uskottu olevan ovenpäällyskuva, mutta kehystettynä sitä on kuitenkin pidettävä itsenäisen asetelmamaalauksen lajityyppiin kuuluvana työnä. Heinolan maaherran residenssissä oli todistettavasti kaksi Schillmarkin tekemää maisemaa, jotka nekin ovat nykyään Ateneumissa. Maalauksessa oleva malja on Heinolassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Huusko: Nils Schillmark: Malja-asetelma. Teoksessa Ateneum-opas. Toim. Timo Huusko. 2007. s. 11

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Teos Suomen Kansallisgallerian sivuilla: Kokoelmat: Malja-asetelma. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)