Malaijienleipäpuu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malaijienleipäpuu
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Mulperikasvit Moraceae
Suku: Leipäpuut Artocarpus
Laji: altilis
Kaksiosainen nimi

Artocarpus altilis
(Parkinson) Fosberg

Katso myös

  Malaijienleipäpuu Wikispeciesissä
  Malaijienleipäpuu Commonsissa

Malaijienleipäpuu[1][2] eli leipäpuu (Artocarpus altilis) on Tyynen valtameren saarilla elävä puu, jonka noin vesimelonin kokoista hedelmää kutsutaan vain nimellä leipäpuun hedelmä (eng. breadfruit).

Leipäpuun hedelmä muistuttaa ravintoarvoiltaan ja käytön puolesta monessa suhteessa perunaa. Kypsänä sitä voi syödä sellaisenaan, mutta yleensä se keitetään, grillataan tai paistetaan aivan kuten peruna. Leipäpuun hedelmä ei ole kovin hyvin tunnettu Euroopassa. Vaikka suomalainen nimi on hyvin samankaltainen johanneksenleipäpuun (Ceratonia siliqua) kanssa tai apinanleipäpuun (Adansonia digitata) kanssa, leipäpuu on kuitenkin kokonaan eri heimoon kuuluva kasvi.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Leipäpuun halkaistu hedelmä.

Leipäpuu kasvaa noin 30 metriä korkeaksi. Sen lehdet ovat suuret ja syvästi hammaslaitaiset, ja niitä käytetään usein koristeluun puun kasvualueilla. Ne ovat päältä kiiltävät, alta karvaiset. Kasvissa on valkeaa maitiaisnestettä, jota voidaan käyttää liimana. Hedelmä on raakana vihreä ja muuttuu kypsyessään päältä keltaiseksi. Sisältä se on kermanvärinen. Siemenet ovat soikeat, ruskearaitaiset.[3]

Levinneisyys ja kasvupaikka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puu on alkujaan kotoisin Malesiasta, Indonesiasta ja lähisaarilta. Se on levinnyt polynesialaisten mukana muillekin Tyynenmeren saarille Havaijia myöten. Eurooppalaiset, tarinan mukaan kapteeni James Cook, vei sen Keski- ja Etelä-Amerikkaan. Leipäpuu pärjää vain trooppisessa ilmastossa, missä lämpötila ei koskaan laske alle neljän asteen. Sen kasvu loppuu jo lämpötilan laskiessa 15 asteen alapuolelle mutta myös silloin, jos on kuumempaa kuin 35 astetta. [4]

  1. Suomen Lajitietokeskus: Malaijienleipäpuu (Artocarpus altilis) Viitattu 29.10.2022.
  2. Tran Minh, M. & Laaka-Lindberg, S. & Junikka, L. (toim.): Lomakasvio, s. 172. Multikustannus, 2007. ISBN 978-952-468-124-7.
  3. Tropilab
  4. Trade winds Fruit

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.