Makuualusta

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Retkipatja rullalla kuljetusasennossa.

Makuualusta, kenttäpatja tai retkipatja on retkeilyssä ja eränkäynnissä käytetty patja, jonka tarkoitus on eristää nukkuva ihminen alustan kylmyydestä ja kosteudesta. Patjaa käytetään yleensä yövyttäessä teltassa tai laavussa. Ohuempien patjojen pehmentävä vaikutus ei yleensä ole merkittävä. Patjojen olennainen ominaisuus on eristekyvyn säilyminen painon alla, makuupussihan menee kasaan nukkujan alla eikä eristä kylmyydestä.

Makuualustatyypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solumuovipatja on valmistettu umpisolumuovista tai solukumista ja se on kevyt, tyypillsesti alle 200g Paksuudet vaihtelevat välillä 0,5–1,5 cm. Solumuovipatja kestää kulutusta hyvin, ei ime kosteutta ja on heti käyttövalmis. 1 cm riittää kesäolosuhteissa, talvella suositellaan kahta patjaa tai vähintään 1,5 cm paksuutta. Umpisolumuovipatja voi olla sileä tai muotoiltu.

Ilmatäytteinen patja on toinen suosittu patjatyyppi. Ne voidaan jakaa itsestään täyttyviin, puhallettaviin ja untuvatäytteellisiin. Suosituimpia ovat itsestään täyttyvät.

Porontalja oli aiemmin retkeilijöiden suosima alusta, mutta on jäänyt keinomateriaalien jalkoihin.

Maakualustat voivat olla täysipitkiä tai painon säästämiseksi 3/4 -mittaisia,jolloin jalkojen alle asetetaan tyhjä reppu ja varavaatteet.

Luonnon alustat rakennetaan hätätilantessa luonnon materiaaleista, kuten havuista.

Itsestään täyttyvät makuualustat täyttyvät kun venttiili avataan jolloin patjan solurakenne imee sisään ilmaa. Täyte on avosolumuovia erotuksena umpisolumuovista. Niihin voi myös puhaltaa ilmaa sisään lisätäytteeksi, mutta talvella sisälle menevä kosteus alentaa eristävyytta. Pakattaessa vastaavasti avataan venttiili ja rullataan ilma ulos ja suljetaan venttiili. Ilmatäytteiset alustat ovat kalliimpia ja painavampia, >500g, kuin solumuoviset, mutta myös paksumpina pehmeämpiä ja ohuimmat saa pakattua paljon pienempään tilaan. Hyvässä makuualustassa on myös liukumaton pinta, joka estää nukkujaa valumasta patjalta pois.

Ilmatäytteiseen alustaan voi tulla myös reikä, joten paikkaussarja pitää olla mukana. Talviretkeilyssä on myös hyvä olla solumuovialusta lisäeristävyyden ja vuotovarmistuksen takia.

Puhallettavat makuualustat täytetään puhaltamalla. Mikäli puhallettavassa alustassa ei ole mitään täytettä, se pakkaantuu hyvin ja on kevyt, mutta eristää heikosti, koska ilma pääsee kiertämään patjan sisällä. tällaisia patjoja suositellaan kesäkäyttöön.

Lisäämällä puhallettavaan makuualustaan täyteainetta saadaan hyvin eristävä makuualusta, joka on kevyempi kuin itsetäyttyvä. Täyte voi olla keinokuitua tai untuvaa. Untuvatäytteiset makuualustat ovat erityisen kalliita.

Makuualustakin on käytön jälkeen puhdistettava ja kuivattava seuraavaa käyttöä varten. Ilma-alusta on lisäksi säilytettävä levitettynä ja venttiili avonaisena ja varottava etteivä terävät esineet paina alustaa.

Rakenteesta riippuen patja on kuljetuksen ajaksi joko kääritty rullalle tai taiteltu pinoon.

Luonnon alusta on helpoin tehdä kuusen havuista joita kasataan muutaman kymmenen senttimetrin korkuinen kasa niin ettei teräviä oksia ole päällimmäisenä. Muistakin luonnon materiaaleista voi tehdä hätäalustan. Esimerkiksi omien varavaatteiden sisään voi laittaa heinää tai kuivaa sammalta.