Makuualusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Umpisolumuovinen retkipatja rullalla kuljetusasennossa.

Makuualusta, kenttäpatja tai retkipatja on retkeilyssä ja eränkäynnissä käytetty patja, jonka tarkoitus on eristää nukkuva ihminen alustan kylmyydestä ja kosteudesta. Patjaa käytetään yleensä yövyttäessä teltassa tai laavussa. Ohuempien patjojen pehmentävä vaikutus ei yleensä ole merkittävä. Patjojen olennainen ominaisuus on eristekyvyn säilyminen painon alla, sillä makuupussi menee nukkujan alla kasaan eikä eristä kylmyydestä.

Makuualustatyypit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solumuovipatja on valmistettu umpisolumuovista, ja se on kevyt, tyypillisesti n. 400 g:n painoinen. Paksuudet vaihtelevat välillä 0,5–1,5 cm. Solumuovipatja kestää kulutusta hyvin, ei ime kosteutta ja on heti käyttövalmis. Yksi 1 cm:n paksuinen patja riittää kesäolosuhteissa, talvella suositellaan kahta patjaa tai vähintään yhtä 1,5 cm:n paksuista patjaa. Umpisolumuovipatja voi olla sileä tai muotoiltu.

Ilmatäytteinen patja on toinen suosittu patjatyyppi. Kyseinen patjatyyppi voidaan jakaa itsestään täyttyviin, puhallettaviin ja untuvatäytteellisiin. Suosituimpia ovat itsestään täyttyvät.

Itsestään täyttyvät patjat täyttyvät, kun patjan venttiili avataan, jolloin patjan solurakenne imee sisään ilmaa. Patjan täytteenä on avosolumuovia. Patjoihin voi myös puhaltaa ilmaa itse lisätäytteeksi, mutta talvella patjan sisälle hengitysilman mukana menevä kosteus alentaa sen eristävyyttä. Patjaa pakattaessa avataan patjan venttiili, rullataan ilma ulos ja lopuksi venttiili suljetaan uudelleen. Ilmatäytteiset patjat ovat kalliimpia ja painavampia (yli 500 g) kuin umpisolumuoviset mutta myös paksumpina pehmeämpiä, ja ohuimmat niistä saa pakattua paljon pienempään tilaan. Hyvässä ilmatäytteisessä patjassa on myös liukumaton pinta, joka estää nukkujaa valumasta patjalta pois. Ilmatäytteiseen patjaan voi tulla reikä, joten patjan paikkaussarja pitää olla mukana. Talviretkeilyssä on myös hyvä olla umpisolumuovipatja lisäeristävyyden ja vuotovarmistuksen takia.

Puhallettavat patjat täytetään puhaltamalla. Mikäli puhallettavassa patjassa ei ole mitään täytettä, se pakkaantuu hyvin ja on kevyt mutta myös eristää heikosti, koska ilma pääsee kiertämään patjan sisällä. Tällaisia patjoja suositellaan kesäkäyttöön. Lisäämällä puhallettavaan patjaan täyteainetta saadaan hyvin eristävä makuualusta, joka on kevyempi kuin itsetäyttyvä. Täyte voi olla keinokuitua tai untuvaa. Untuvatäytteiset patjat ovat erityisen kalliita.

Porontalja oli aiemmin retkeilijöiden suosima alusta, mutta se on jäänyt keinomateriaalien jalkoihin.

Makuualustat voivat olla täyspitkiä tai painon säästämiseksi 3/4 -mittaisia, jolloin jalkojen alle asetetaan tyhjä reppu ja varavaatteet.

Luonnon alustat rakennetaan hätätilanteessa luonnon materiaaleista, kuten havuista.

Makuualustakin on käytön jälkeen puhdistettava ja kuivattava seuraavaa käyttöä varten. Ilmatäytteistä patjaa on kaiken lisäksi säilytettävä levitettynä ja venttiili avonaisena ja varottava, etteivät terävät esineet paina patjaa.

Rakenteesta riippuen patja on kuljetuksen ajaksi joko kääritty rullalle tai taiteltu pinoon.

Luonnon alusta on helpoin tehdä kuusen havuista, joita kasataan muutaman kymmenen senttimetrin korkuinen kasa niin, ettei teräviä oksia ole päällimmäisenä. Muistakin luonnon materiaaleista voi tehdä hätäalustan. Esimerkiksi omien varavaatteiden sisään voi laittaa heinää tai kuivaa sammalta.