Maksuvalmiussuhde

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maksuvalmiussuhde eli quick ratio eli happotesti on yrityksen lyhyen aikavälin maksuvalmiutta kuvaava tunnusluku. Se mittaa yrityksen mahdollisuutta selviytyä lyhytaikaisista veloistaan pelkällä rahoitusomaisuudellaan.

Laskentakaava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quick ratio lasketaan jakamalla rahoitusomaisuus lyhytaikaisilla veloilla, joista on vähennetty saadut ennakot:

Lyhytaikaisiin velkoihin luetaan myös ne pitkäaikaisten velkojen lyhennykset, jotka tulevat maksettavaksi vuoden kuluessa.[1] Saadut ennakot ovat keskeneräiseen työhön tai projektiin liittyviä lyhytaikaisia ennakoita.

Rahoitusomaisuus koostuu rahoista ja pankkisaamisista, rahoitusarvopapereista ja lyhytaikaisista saamisista.[2] Rahoitusomaisuudesta kuitenkin vähennetään osatuloutuksen saamiset ja vahvistetuista tappioista johtuva laskennallinen verosaaminen, jos niitä on.

[2]

Jos lyhytaikaisiin saamisiin sisältyy epävarmoja saamisia, tunnusluvun luotettavuus heikentyy. Epävarmoja saamisia voivat olla esimerkiksi luottotappioiksi tulkittavat myyntisaamiset.[3] Jos epävarmoja saamisia ei pystytä luotettavasti arvioimaan ja poistamaan, voidaan rahoitusomaisuuden tilalla käyttää rahaa ja pankkisaamisia.[1]

Ohjearvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quick ration ohjearvot ovat:

  • yli 1: hyvä
  • 0,5–1: tyydyttävä
  • alle 0,5: heikko

Quick ration tavoitelluksi alarajaksi asetetaan usein 1. Se merkitsee, että rahoitusomaisuus kattaa täsmälleen lyhytaikaiset velat. Silloin yritys pystyy maksamaan kaikki lyhytaikaiset velkansa realisoimalla koko rahoitusomaisuutensa.[1]

Tilastojen perusteella quick ration kriittinen raja on noin 0,4–0,5. Jos arvo putoaa tämän rajan alle, yritys on vaarassa ajautua vuoden kuluessa maksukyvyttömäksi.[1]

Huomattavan suuri arvo voi kertoa yrityksen kassavarojen tehottomasta käytöstä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Yritystutkimuksen tilinpäätösanalyysi. Helsinki: Yritystutkimus ry ja Gaudeamus Helsinki University Press, 2017. ISBN ISBN 978-952-495-427-3.
  • Laitinen, Teija ja Laitinen, Erkki K.: Yrityksen maksukyky, arviointi ja ennakointi. Helsinki: KHT-Media Oy, 2014. ISBN 978-952-218-209-8.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Laitinen & Laitinen, s. 125
  2. a b Ikäheimo, Seppo: Tilinpäätösanalyysi omistajan näkökulmasta. Yrityksen taloushallinto tänään, 2014. Vaasa: Vaasan Yritysinformaatio Oy. ISBN 978-951-96324-4-5.
  3. Yritystutkimus, s. 75

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]