Maile Flanagan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maile Flanagan
Henkilötiedot
Syntynyt19. toukokuuta 1965 (ikä 59)
Yhdysvallat Honolulu
Ammatti näyttelijä
Puoliso Lesa Hammett
Näyttelijä
Aktiivisena 1998–
Merkittävät roolit Sasu Sorkka
(Vekarat)
Naruto Uzumaki
(Naruto)
Geri O'Flanagan
(3Way)
Palkinnot
Aiheesta muualla
Viralliset kotisivut
IMDb

Maile Flanagan (s. 19. toukokuuta 1965 Honolulu, Havaiji) on yhdysvaltalainen Daytime Emmy -palkittu näyttelijä ja koomikko, joka tunnetaan erityisesti Yhdysvalloissa englanniksi dubatusta japanilaisesta animesarjasta Naruto. Hän oli vuonna 2007 Naruto Uzumakin roolista ehdokkaana American Anime -palkinnon saajaksi.

Flanaganin isä työskenteli vakojaana Yhdysvaltain armeijalle, ja isän töiden vuoksi perhe muutti Flanaganin ollessa 4,5-vuotias Bangkokiin, Thaimaahan. Hän oli 10-vuotias kun perhe muutti Saksaan, jossa he asuivat Nürnbergissä ja Münchenissä. Flanagan valmistui Münchenin amerikkalaisesta high schoolista vuonna 1983 ja muutti sen jälkeen takaisin Yhdysvaltoihin, jossa hän opiskeli Bostonin collegessa.

Flanagan on kertonut julkisesti olevansa lesbo, ja hän on naimisissa Lesa Hammettin kanssa.[1]

Näyttelijänä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan collegesta vuonna 1987 hän muutti Washingtonin kautta Minneapolisiin, jossa Flanagan liittyi komediaseurueeseen Every Mother's Nightmare. Ryhmään kuului muun muassa Wayne Wilderson, Tom McCarthy, Andrea Beutner, Peter Civetta ja Nancy Walls. Samalla hän esiintyi teatterissa ja stand up koomikkona.

Vuonna 1996 Flanagan muutti Los Angelesiin, jossa hän jatkoi teatterissa näyttelemistä. Kaksi vuotta myöhemmin Flanagan teki ensimmäiset esiintymisensä televisiossa, kun hänellä oli vieraileva rooli sketsisarjassa MADtv ja cameorooli elokuvassa Overnight Delivery. Samana vuonna Flanagan teki ensimmäisen ääniroolinsa animaatioon MiB – Men in Black. Sittemmin 2000-luvulta lähtien hän on tehnyt äänirooleja näytelmäroolien ohella animaatoihin ja mainoksiin. Flanagan sai ensimmäisen pääroolin animaatiosarjasta Vekarat vuonna 2003 ja oli ehdokkaana vuonna 2005 Annie-palkinnon voittajaksi parhaasta ääniroolista animaatiosarjassa.[2] Samaisesta ääniroolista hänet palkittiin vuotta myöhemmin Daytime Emmylla. Samoihin aikoihin Flanagan aloitti Naruto-sarjan päähahmon Naruto Uzumakin dubbaamisen englanniksi, jonka myötä hän on toiminut hahmon roolissa niin elokuvissa, kuin videopeleissä. Flanagan on vieraillut myös televisiosarjoissa Täydelliset naiset, Teho-osasto, Greyn anatomia ja Reno 911!. Vuonna 2008 hän oli käsikirjoittamassa ja tuottamassa näyttelemässään komediasarjassa 3Way.

  1. Shauna Swartz: A Woman of Many Voices: Maile Flanagan AfterEllen.com. 16.5.2006. Viitattu 27.1.2009. (englanniksi)
  2. 32nd Annual Annie Award Nominees and Winners (2004) annieawards.org. 2005. Viitattu 27.1.2009. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]