Maija Porma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maija Porma
Henkilötiedot
Kansalaisuus  Suomi
Kirjailija
Tyylilajit Rikoskirjallisuus
Esikoisteos Tanssi, pankkineiti -tanssi, 2000
Muuta tietoa

omakustannekirjailija

Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Maija Porma on suomalainen omakustanteita julkaissut kirjailija, joka kirjoittaa rikostarinoita. Hän on koulutukseltaan yo-merkonomi ja päätyönsä ohessa kirjoittanut useita romaaneja.

Neljän ensimmäisen romaanin ilmestyttyä Pilotin omakustanteina Porma perusti oman pienkustantamon, Averssi Kustannus Oy:n, joka on julkaissut kolme hänen tuoreinta kirjaansa.

Helsingin Sanomat paljasti helmikuussa 2008 lukijavihjeen perusteella, että Porman ensimmäinen dekkari Pohjalainen pankkiryöstö vuodelta 2004 sisältää ainakin kuusi kohtaa, jotka on kopioitu miltei sanasta sanaan kirjailija Outi Pakkasen vuonna 2001 ilmestyneestä romaanista Pelistä pois. Ensin Porma kiisti kopioinnin eikä tunnustanut edes lukeneensa Pakkasen kirjoja. Hänen kustantajansa totesi kuitenkin, että plagiointi on selvää. Pohjalaisen pankkiryöstön painos vedettiin pois myynnistä.[1] Huhtikuussa Porma pyysi Pakkasen kustantajan Otavan julkaiseman tiedotteen mukaan tältä anteeksi tekijänoikeuden loukkaamista ja aiheuttamaansa mielipahaa.[2]

Ilta-Sanomat kertoi heinäkuussa 2008 myös lukijalta tulleen palautteen perusteella, että Porman kirja Murhamuistio sisältää runsaasti yhtäläisyyksiä Sue Graftonin teokseen P niin kuin petos.[3] Murhamuistio ja muut Averssi Kustannuksen julkaisemat Porman teokset oli vedetty myynnistä jo alkuperäisen kohun myötä helmikuussa.[4]

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mäkinen, Esa: Dekkarikirjailija kopioi toiselta pätkiä romaaniinsa Helsingin Sanomat. 19.2.2008. Viitattu 11.10.2009.
  2. Porma pyytää Pakkaselta anteeksi Turun Sanomat. 4.4.2008. Viitattu 11.10.2009.
  3. Länkinen, Tiina: Maija Porman Murhamuistio muistuttaa suosikkidekkaria Ilta-Sanomat. 5.7.2008. Viitattu 5.1.2020.
  4. Kustantaja vetää vielä kolme Porman kirjaa markkinoilta Helsingin Sanomat. 20.2.2008. Viitattu 11.10.2009.