Maija Arela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maija Arela (o.s. Valkama, s. 1950 Tampere) on suomalainen tekstiilitaiteilija ja värisuunnittelija. Hän on Arela Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.

Arela valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1975, jonka jälkeen hän toimi tekstiilisuunnittelijana Tampellassa, Lapinniemen Puuvillatehtaassa ja E. Heleniuksella, kunnes perusti Niinnon Oy:n Antti Hoiskon kanssa 1991. Vuodesta 2008 Arela on toiminut päätoimisesti perustamansa Arela Oy:n toimitusjohtajana.

Arela on suunnitellut painokuoseja useille suomalaisille tekstiilialan yrityksille, mukaan lukien Finlayson, Reima, Nanso, Rukka, Luhta, Ril’s, Suomen Trikoo ja Tutta. Hänen suunnittelemiaan painokuoseja on nähty mm. Suomen hiihtomaajoukkueella Naganon olympialaisissa 1998, äitiyspakkauksen vauvanvaatteissa sekä naistenvaatemallistoissa.

Arela on nykyisin tunnettu etenkin värisuunnitteluosaamisestaan, ja hän on toiminut kansainvälisessä Intercolor-värineuvostossa vuodesta 1982.

Minimalistisiin kashmirneuleisiin erikoistuneen Arelan Maija perusti vuonna 2006. Nykyisin hän johtaa yritystä yhdessä tytärtensä Anni ja Viivi Arelan kanssa.

Arela on opettanut tekstiili- ja värisuunnittelua mm. Taideteollisessa korkeakoulussa, Lapin yliopistossa, Helsinki Design Schoolissa ja Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Arelan luottamustehtäviin kuuluvat jäsenyydet Valtion muotoilutoimikunnassa (2006–2013), Pirkanmaan taidetoimikunnassa (2005–2009), Design Forumin hallituksessa (1987–1989).

Arela on palkittu lukuisilla tunnustuksilla uransa aikana. Tekstiilitaiteilijat Texo ry valitsi hänet Vuoden tekstiilitaiteilijaksi 1987. Arelalle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun Ansioristi vuonna 2012.