Magnuksen ilmiö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Magnuksen ilmiö tilanteessa, jossa pyörivä sylinteri joutuu ilmavirtauksen tielle. Nuoli osoittaa sylinteriin kohdistuvaa nostetta (Magnuksen voimaa). Kaarevat viivat kuvaavat turbulenttista vanavirtausta. Ilmavirtaus poikkeaa pyörimisen suuntaan.
Magnuksen ilmiö: alaspäin kohdistuva voima yläkierteiselle sylinterille.

Magnuksen ilmiö tai Magnus-efekti on virtausfysiikan ilmiö, joka havaitaan, kun pyörivä kappale liikkuu nesteen tai kaasun läpi. Ilmiössä kappaleen rata kaartuu pyörimisen vaikutuksesta. Kaartuminen selittyy pyörivän kappaleen vastakkaisten puolten välisellä paine-erolla.

Magnuksen ilmiö voidaan havaita takakierteenä urheilulajeissa kuten jalkapallossa, pesäpallossa ja kriketissä, ja se on tärkeä osa monien urheilulajien fysiikan tutkimusta.[1] Magnuksen ilmiö vaikuttaa myös ohjusten lentoratoihin ja sitä voi hyödyntää laivojen ja lentokoneiden suunnittelussa (ks. roottoripurje ja Flettner-roottori).

Magnuksen ilmiö on saanut nimensä saksalaisen fyysikon Heinrich Gustav Magnuksen mukaan. Pyörivään sylinteriin kohdistuvaa voimaa kutsutaan Kutta–Joukowski-nosteeksi[2] Martin Kutan ja Nikolai Žukovskin (tai Joukowskin) mukaan, jotka ensimmäisenä tutkivat kyseistä ilmiötä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Why are Golf Balls Dimpled? math.ucr.edu.
  2. Lift on rotating cylinders 9.11.2010. NASA Glenn Research Center. Arkistoitu 11.1.2014. Viitattu 7.11.2013.