Madeline McDowell Breckinridge

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madeline McDowell Breckinridge
Breckinridge noin vuonna 1900.
Breckinridge noin vuonna 1900.
Henkilötiedot
Syntynyt 20. toukokuuta 1872
Woodlake, Kentucky, Yhdysvallat
Kuollut 25. marraskuuta 1920 (48 vuotta)
Lexington, Kentucky, Yhdysvallat
Puoliso Desha Breckinridge
Muut tiedot
Koulutus Kentuckyn yliopisto

Madeline (Madge) McDowell Breckinridge (20. toukokuuta 187225. marraskuuta 1920) oli yksi naisille äänioikeutta vaatineiden naispuolisten aktivistien, suffragettien johtajista, sekä yksi Yhdysvaltain Kentuckyn osavaltion uudistusliikkeen johtavista hahmoista.

Breckinridge ajoi naisten äänioikeutta sekä valtiollisissa että liittovaltiokohtaisissa vaaleissa. Kentuckyn osavaltio ratifioi naisten äänioikeuden presidentinvaaleissa sallivan perustuslainmuutoksen 6. tammikuuta 1920. Breckinridge oli myös aktiivinen kehittämään osavaltion sosiaalisia kysymyksiä, kuten lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemista sekä terveydenhuoltoa. Hän perusti useita kansalaisjärjestöjä, joiden tehtävänä oli uudistaa ja kehittää edellä mainittuja asioita.

Breckinridge oli naimisissa Lexington Heraldin toimittajan Desha Breckinridgen kanssa. Desha Breckinridgen sisko oli puolestaan merkittävä juristi, aktivisti ja sosiaalityöntekijä Sophonisba Breckinridge.

Breckinridge oli sairastanut tuberkuloosia opiskeluajastaan lähtien, minkä vuoksi osa hänen jalastaan jouduttiin amputoimaan. Tästä johtuen hän käytti puujalkaa loppuelämänsä ajan. Hän kuoli tautiin kiitospäivänä 48-vuotiaana. Breckinridge teki elinaikanaan runsaasti hyväntekeväisyystyötä tuberkuloosipotilaiden ja useiden terveysjärjestöjen kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.