Maatalouslentokone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gehling PZL-106AR Kruk
Grumman Ag Cat levittää hyönteismyrkkyä soijapapupellolle.

Maatalouslentokone on maanviljelyskäyttöön rakennettu tai muunnettu ilma-alus. Maatalouslentokoneita voidaan käyttää esimerkiksi torjunta-aineiden ja lannoitteiden levittämiseen.

Maatalouslentokoneet ovat tyypillisimmin kiinteäsiipisiä lentokoneita, kuten Air Tractor -yhtiön koneet, Cessna 188, Gippsland GA200, Grumman Ag Cat, PZL-106 Kruk, M-18 Dromader, PAC Fletcher, Piper PA-36 Pawnee Brave, Embraer EMB 202 Ipanema ja Rockwell Thrush Commander. Helikoptereita on tosin myös käytetty samoihin käyttötarkoituksiin. Lähes kaikkien maatalouslentokoneiden voimalaitteena on joko mäntämoottori tai potkuriturbiini, mutta suihkumoottorikäyttöisiä koneita, kuten puolalainen PZL M-15 Belphegor on myös ollut käytössä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentokoneiden maatalouskäyttö alkoi Yhdysvalloissa 1920-luvulla. Ensimmäiset maatalouslentokoneet muunnettiin ylijääneistä sotilaskoneista, kuten de Havilland Tiger Mothista ja Boeing Stearmanista. Erityisesti maatalouskäyttöön suunnitellut lentokoneet yleistyivät tehokkaiden hyönteismyrkkyjen ja fungisidien kehittämisen seurauksena 1940-luvulla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Agricultural aircraft