Maastoajo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Off road -auto kiipeämässä mäkeä. Kuljettana Ari-Pekka Juntto ja apukuljettana Sami Hämäläinen.

Maastoajo eli Off road on maastoautoilla harrastettavaa moottoriurheilua, jossa autokunnat yrittävät selvittää erilaisia ratoja maastoissa mahdollisimman vähillä virhepisteillä. Voittaja on se, jolla on kilpailun päättyessä vähiten virhepisteitä. Autokuntaan kuuluu kuljettaja ja apukuljettaja, ja molempien on oltava ajoneuvon sisällä sen liikkuessa erikoiskokeella.

Off-road-ajossa on myös useampia alalajeja. Näistä yleisimpiä ovat yllä kuvattu Trial, sekä Offroad- suunnistus, Formula-offroad ja Offroad-crossi.

Suunnistuksessa ajetaan yleensä rajatulla alueella etsien maastoon merkittyjä rasteja. Rastit voidaan todentaa saavutetuiksi esimerkiksi stanssaamalla autoon kiinnitettyyn pellinpalaan tai ottamalla valokuva kilpailukutsussa määritettyjen sääntöjen mukaan. Rastien sijainti on esitetty yleensä joko digitaalisina karttapisteinä tai perinteisellä kartalla. Rastien keräämiseen käytetty aika on rajattu, esimerkiksi 10, 12 tai 24 tuntia.

Formula-offroad-kilpailuissa ajetaan yleensä hiekkaisia rinteitä merkittyä rataa pitkin. Autot ovat usein putkirunkoisia ja yli 1000 hevosvoiman moottoreilla varustettuja. Tämä laji onkin varsin näyttävää ja yleisöystävällistä koettavaa, koska hypyt ovat näyttäviä ja katsomo on yleensä mahdollista sijoittaa niin, että katsojilla on hyvä näkyvyys itse kilpailusuoritukseen.

Offroad-crossissa puolestaan ajetaan merkittyä rataa samaan tapaan kuin motocrossissa. Yleensä joko aika on rajattu ja lasketaan ajettujen kierrosten lukumäärä tai vaihtoehtoisesti ajetaan tietty määrä kierroksia ja mitataan aika, jossa vaadittu kierrosmäärä on saavutettu.

Lisäksi Offroad-autoilussa moni harrastaa niin sanottua "safarointia", jossa yleensä muutaman auton letkassa kuljetaan reittiä, joka saattaa olla ennalta suunniteltu ura tai vapaasti jollakin tietyllä alueella. Tämä ei ole varsinaisesti kilpailu, vaan tavoitteena on tutustua oman kulkuneuvon kykyihin ja opetella maastossa ajamisen ja selviytymisen taitoja. Tavanomaista on hyvä ryhmähenki ja toisen auttaminen, jotta vastaan tullut haaste saadaan ohitettua. Kokeneemmat opastavat nuorempia harrastajia. Tämä onkin usein hyvä tapa tutustua Offroad-autoilun maailmaan ja reitti voidaan valita kulloisillekin ajoneuvoille sopivaksi.

Offroad-ajoksi kutsutaan myös usein moottoripyörillä tapahtuvaa Enduro-ajoa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maastoajo.
Tämä moottoriurheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.