Maan vapautusrintama

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ELFin alkuperäinen tunnus.

Maan vapautusrintama[1] (engl. Earth Liberation Front, ELF) on vuonna 1992 Brightonissa Englannissa perustettu ilman varsinaista organisaatiota oleva radikaali "ekoterrorismia" harrastava liike. Liikkeen aatteeseen kuuluu taloudellisen tappion aiheuttaminen niille, jotka hyötyvät ympäristön tuhoamisesta, ja kaiken ihmisiin kohdistuvan vahingoittamisen välttäminen. Aate ja toimintamalli on Eläinten vapautusrintaman kaltainen. Näiden kahden liikkeen nimissä on tehty suurin osa laittomasta ympäristöaktivismiin liittyvästä ilkivallasta ja sabotaaseista.

Maan vapautusrintama ei ole perinteisessä mielessä järjestö vaan yhteinen toimintamalli, jolla ei ole johtoa tai hierarkiaa. Se koostuu itsenäisistä ryhmistä tai yksilöistä, jotka tunnustavat liikkeen aatteen ja toimivat sen mukaisesti.[2]

Aktiivisimmin Maan vapautusrintama toimii Britanniassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa, ja se on aiheuttanut toiminnallaan satojen miljoonien eurojen arvosta tappioita yrityksille. Maan vapautusrintama on Yhdysvalloissa käyttänyt useissa iskuissa palopommeja ja räjähteitä.[3] Maan vapautusrintaman iskuista syytettyjä henkilöitä on vangittu useissa maissa. Kuuluisin vanki lienee Jeffrey "Free" Luers, joka istuu 23 vuoden tuomiota kolmen kaupunkimaasturin polttamisesta Yhdysvalloissa. Suomessa ilkivaltaa on tehty ELF:n nimissä ainakin 90-luvun loppupuolella[4], mutta ilman suurta kansainvälistä huomiota.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Supo: Eläinaktivistit eivät ole suuri uhka 20.3.2008 (päivitetty 24.5.2012). Yle Uutiset. Viitattu 19.3.2013.
  2. Arto Lindblom, 1998–04, sivu 84, Radikaali ympäristöaktivismi modernin murroksessa (Arkistoitu – Internet Archive) (pro-gradu)
  3. FBI, ATF address domestic terrorism, CNN 19.5.2005.
  4. Muutoksen kevät, Laittomat suoran toiminnan iskut suomessa 1999 (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]