Maailmankieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maailmankieli on kieli, jonka asema on erittäin tärkeä ja määräävä kansainvälisessä toiminnassa. Maailmankieliksi mielletään muun muassa englanti ja ranska, mutta esimerkiksi YK:n virallisina työkielinä ovat myös espanja, kiina, venäjä ja arabia.

Englanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanti on tunnetuin globaaleista kielistä. Sitä opetetaan yleisesti niissäkin maissa, joissa englanti ei ole virallisena kielenä. Tämän vuoksi sitä käytetään kansainvälisessä viestinnässä yhä enemmän. Englannin osaaminen on länsimaissa nykyisin varsin tärkeää. Englantia puhuvia voidaan laskutavasta riippuen sanoa olevan hieman yli miljardista kahteen miljardiin.

Ranska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskaa pidetään myös yhtenä maailmankielenä. Sitä puhuu arviolta noin 200 miljoonaa ihmistä viidessä maanosassa, joko äidinkielenä tai työkielenä. Ranska on historiallisista syistä virallinen diplomaattien ja kansainvälisen postilaitoksen käyttämä kieli. Ranska on myös tärkeä kieli myös EU:ssa, jossa useat viralliset tekstit laaditaan ensin ranskaksi ja vasta sitten käännetään muille kielille. Ranska on kuitenkin menettänyt globaalia asemaansa englantiin nähden.

Arabia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabia on seemiläinen kieli, jota puhuu noin 200–300 miljoonaa ihmistä. Se on kuitenkin jakautunut useisiin murteisiin, joiden keskinäinen ymmärrettävyys vaihtelee. Arabia on rituaalisesti tärkeä kieli islamilaisessa maailmassa, koska se on Koraanin kieli ja valtaosa uskontoon liittyvistä käsitteistä on arabiankielisiä. Valtaosa maailman muslimeista ei osaa arabiaa, mutta osaa silti ulkoa uskonnonharjoittamiseen ja rukouksiin kuuluvia tekstejä, joita opetetaan jo lapsille koraanikouluissa. Arabian opettelu kuuluu islamilaisen uskonoppineen koulutukseen.

Englanti ja ranska kansainvälisissä organisaatioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanti ja ranska ovat virallisia työskentelykieliä seuraavissa kansainvälisissä organisaatioissa

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]