Maailmankieli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maailmankieli on kieli, jonka asema on erittäin tärkeä ja määräävä kansainvälisessä toiminnassa. Maailmankieliksi mielletään muun muassa englanti ja ranska, mutta esimerkiksi YK:n virallisina työkielinä ovat myös espanja, kiina, venäjä ja arabia.

Englanti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanti on tunnetuin globaaleista kielistä. Sitä opetetaan yleisesti niissäkin maissa, joissa englanti ei ole virallisena kielenä. Tämän vuoksi sitä käytetään kansainvälisessä viestinnässä yhä enemmän. Englannin osaaminen on länsimaissa nykyisin varsin tärkeää. Englantia puhuvia voidaan laskutavasta riippuen sanoa olevan hieman yli miljardista kahteen miljardiin.

Ranska[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskaa pidetään myös yhtenä maailmankielenä. Sitä puhuu arviolta noin 200 miljoonaa ihmistä viidessä maanosassa, joko äidinkielenä tai työkielenä. Ranska on historiallisista syistä virallinen diplomaattien ja kansainvälisen postilaitoksen käyttämä kieli. Ranska on myös tärkeä kieli myös EU:ssa, jossa useat viralliset tekstit laaditaan ensin ranskaksi ja vasta sitten käännetään muille kielille. Ranska on kuitenkin menettänyt globaalia asemaansa englantiin nähden.

Arabia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arabia on keskeinen kieli islamilaisessa maailmassa, koska se on Koraanin kieli ja valtaosa uskontoon liittyvistä käsitteistä on arabiankielisiä. Vaikka valtaosa maailman muslimeista ei osaa arabiaa sujuvasti vaan yleensä tuntevat vain uskonnonharjoittamiseen ja rukouksiin liittyvää sanastoa, on arabian oppiminen edelleen välttämätön osa islamilaisen uskonoppineen koulutusta.

Englanti ja ranska kansainvälisissä organisaatioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englanti ja ranska ovat virallisia työskentelykieliä seuraavissa kansainvälisissä organisaatioissa

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kieliin tai kielitieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.