Maa ja vapaus (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maa ja vapaus
Ohjaaja Ken Loach
Käsikirjoittaja Jim Allen
Tuottaja Rebecca O'Brien
Marta Esteban i Roca
Ken Loach
Säveltäjä George Fenton
Kuvaaja Barry Ackroyd
Leikkaaja Jonathan Morris
Pääosat Ian Hart - David Carr
Rosana Pastor - Blanca
Frederic Pierrot - Bernard
Tom Gilroy - Lawrence
Iciar Bollain - Maite
Valmistustiedot
Valmistusmaa Britannia, Espanja, Saksa
Ensi-ilta 1995
Alkuperäiskieli englanti, espanja, katalaani
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Maa ja vapaus on Ken Loachin ohjaama elokuva vuodelta 1995. "Tierra y Libertad", suomeksi "maa ja vapaus", on tunnus, jonka Espanjan sisällissodan aikaiset miliisit omaksuivat itselleen. Elokuva Maa ja vapaus kuvaa tätä sotaa tai pikemminkin sen alkuvaiheita.

Espanjan sisällissodan alussa kommunisteilla oli suhteellisen pieni merkitys. Esimerkiksi trotskilaisella POUM-järjestöllä oli tasavallan riveissä vähintään yhtä suuri vaikutus. Niinpä sisällissotaan lähtevä nuori englantilainen David Carr päätyy taistelemaan kansainvälisissä joukoissa POUMin riveissä vaikka on kommunistisen puolueen jäsen.

Vähitellen elokuvassa käy ilmi sisällissodan vastakkainasettelu: kommunistit ovat enemmän kiinnostuneita POUMin ja anarkistisen CNT/FAI:n tuhoamisesta kuin fasismin vastaisesta sodasta. Tämän saa Carr verisesti nähdä. Hän pettyy ja repii kommunistisen puolueen jäsenkirjan. Carr selviytyy kuitenkin nykyajan Englantiin asti, ja hänen hautajaisissaan toverit nostavat nyrkit pystyyn kommunistitervehdykseksi. Carr ei koskaan unohtanut ihanteitaan edes pahimmalla hetkellään.

Elokuvan tarina muistuttaa suuresti George Orwellin kirjaa Katalonia, Katalonia. Sekä Orwellin kirja että tämä elokuva ovat todisteita siitä, etteivät kaikki vasemmistolaisesti ajatelleet ihmiset Espanjan sisällissodassa olleet stalinisteja, kuten myöhempi historiankirjoitus joskus väittää pyrkiessään esittämään Espanjan sisällissodan länsimaisen sivistyksen ja stalinistien barbarian väliseksi. Tällaisena historiankirjoituksen puheenvuorona elokuva täyttää paikkansa.

Samalla elokuva kuvaa aatteellista maailmaa, joka on mahdollisimman kaukana nykyajan "historian lopun" aatteettomuudesta. Se kuvaa, kuinka tavalliset espanjalaiset ihmiset halusivat rakentaa sosialismia kukin omalla tavallaan. Tarvitaan "sosiologista mielikuvitusta", jotta voitaisiin ymmärtää maailmaa, jossa politiikka on jatkuvan väittelyn kohteena ja jossa tämän väittelyn tulokset olivat kuolemanvakavia asioita. Elokuva on hyvä lähtökohta niille jota haluavat tutustua työväenliikkeen historiaan. Elokuvassa kerrotaan, mistä Espanjan sisällissodassa ja siihen liittyneessä vasemmistolaisessa vallankumouksellisessa liikkeessä oli kyse.

Pääosissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]