MS Roslin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MS Roslin oli saksalainen pirtulaiva, joka ajoi karille Kokkolan lähellä lokakuussa vuosien 19301932 välillä.

Roslin oli kolmella moottorilla varustettu entinen Saksan laivaston alus, jossa oli teräsrunko ja tammipuinen vuoraus. Kolmekymmentä metriä pitkä kapearunkoinen alus oli hyvin nopea ja sopi siksi pirtun salakuljetukseen. Alus oli matkalla Virosta Kemiin, ja se jätti matkan varrella pirtulastia eri paikkoihin Suomen rannikolla. Laivassa oli 20 hengen virolainen miehistö ja kaksi päällikköä, joista toinen, virolainen, kulki maitse sopimassa pirtulastien luovutuksista ja toinen, saksalainen, oli itse aluksella. Laivalla arvellaan olleen sen lähtiessä matkaan Virosta noin 250 000 litran pirtulasti.

Roslin ajoi Kokkolan seudulla kovassa pohjoistuulessa Krunnin edustalla oleviin Kuolemankiviin ja sai vuodon ollessaan parhaillaan valmistelemassa pirtuerän luovutusta kuljetettavaksi maihin paikallisten kalastajien veneellä. Vuoto pysyi kuitenkin pumppujen avulla hallinnassa ja laiva päätettiin ohjata läheisen Päiväniemen Kuolinlahteen. Muutaman sadan metrin päässä rannasta se ajoi kuitenkin vedenalaiseen kiveen kapealla väylällä ja sai uuden, pahan vuodon. Laivan miehistö päätti hylätä aluksen, mutta ennen lähtöään he hakkasivat lisää reikiä aluksen pohjaan ja sytyttivät hylyn palamaan.

Hylkyyn oli jäänyt 30 000 litraa pirtua kymmenen litran peltikanistereissa ja parin seuraavan päivän aikana lähiseudun asukkaat keräsivät tätä lastia ja piilottivat sitä eri paikkoihin. Poliisi sai kuitenkin vihiä asiasta ja pidätti osan lastin piilotukseen osallistuneista, jotka kuulusteluissa paljastivat kanistereiden piilopaikat. Lisäksi poliisi haltuun jäi palaneeseen hylkyyn vielä jäänyt pirtu.

Roslinin virolainen miehistö nousi Helsingissä laivaan, joka ajoi Suomenlahdella sodanaikaiseen miinaan ja upposi vieden virolaiset mukanaan. Laivan saksalainen kapteeni pelastui, koska hän ei ollut lähtenyt samassa laivassa.

Kokkolan sukelluskerhon urheilusukeltajat löysivät Roslinin hylyn toukokuussa 1970. Hylystä on nostettu jonkin verran esineistöä, muun muassa pari kansiluukkua.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]