MBnet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MBnet oli MikroBitti-tietokonelehden lukijoilleen tarjoama sähköinen viestintäjärjestelmä. Kyseessä oli alkuvaiheessa lankapuhelinmodeemilla käytettävä BBS-järjestelmä eli purkki. Se oli aikoinaan maailman suurin purkkilähde? ja myös ainoa purkki, jolla oli hallussaan tuhannen linjan (node) lisenssi PCBoard-ohjelmistoon. MBnet-purkissa oli laajimmillaan 250 nodea eli linjaa.

Sittemmin MBnet-nimitystä käytettiin lähinnä Mikrobitin WWW-sivustosta.

MBnetin BBS-järjestelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MBnet-BBS

1990-luvun puolivälissä MBnetiin ladattiin hurjia määriä kotimaisia shareware- ja ilmaispelejä. Jukka O. Kauppinen toimitti MikroBitti-lehden MBnet-pelipalstaa, jossa palkittiin kuukauden kotimainen -maininnalla parhaat suomipelit. Suomi-indie-pelejä levitettiin lähinnä vain Suomessa, eikä niitä usein löytynyt suurimmiltakaan PD/Shareware-pelejä levittäviltä kansainvälisiltä sivustoilta.[1]

MBnetin BBS-järjestelmä avattiin 1.12.1994 ja suljettiin 6.6.2002 kello 23.09.[2][3]

WWW-pohjainen MBnet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvankaappaus MBnet-sivustosta

Vuoden 2007 alussa uudistettu MBnet sisälsi IT-maailmaan liittyviä uutisia, tietoa MikroBitti-lehdestä, "nettijatkoja" lehden artikkeleihin sekä artikkeleita PDF-versioina MikroBitin tilaajille, jotka olivat rekisteröityneet sivuston käyttäjiksi. Sivustolla ilmestyi myös NET.NYT-blogi, joka käsitteli yleensä tietokonemaailman sen hetkisiä kuumia keskustelunaiheita. Rekisteröityneet voivat myös kommentoida näitä blogeja. Etusivulla julkaistiin päivittäin vaihtuvat päivän peli, päivän ohjelma, päivän linkki sekä päivän kysymys.

Lehden tilaajilla oli myös pääsy Apaja-osioille, jossa oli lukematon kokoelma ohjelmia, pelejä sekä muita tiedostoja. Ajuriapaja, jossa oli suuri kokoelma laiteajureita, oli avoin myös muille sivuston käyttäjille. Apaja toimi vuosina 2002–2010.[4]

Sivusto tarjosi lisäksi kaikille avoimen hintaseurannan, joka kattoi lähes kaikenlaiset tietokonekomponentit ja -ohjelmistot sekä oheislaitteet. Hintaseurannan hintatiedot tulivat Suomen tietotekniikkaliikkeistä ja nettikaupoista. Hintaseurannassa pystyi myös kokoamaan oman tietokonepaketin haluamistaan osista. Lisäksi hintaseurannassa oli keskustelualue tilaajille, jotka halusivat kommentteja ostosuunnitelmistaan tai muista tietotekniikkaan liittyvistä asioista.

Lehden tilaajat pystyivät myös myymään omia tietokoneita, komponentteja ja ohjelmistoja MBnetin Bittipörssi-sivustolla. Bittipörssi on sittemmin lopetettu.

Tilaajat saivat lisäksi paikan neljälle kotisivulle, ja niitä olikin valtava määrä MBnetin palvelimilla. Lisäksi tilaajat saivat mbnet.fi-päätteisen sähköpostin käyttöönsä.

WWW-pohjaisen MBnetin jäljellä olleet palvelut suljettiin 13.10.2022.[5][6] Mikrobitti-lehdellä on nykyisin erillinen WWW-sivusto osoitteessa mikrobitti.fi.[7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jukka O. Kauppinen: Ohjeita pelintekijöille vuosikymmenten takaa: "suomalaisten pikkupelien nousu ja uho" Muropaketti.com. 29.3.2016. Viitattu 25.8.2023.
  2. Janne Sirén: Rakas MikroBitti. Skrolli, 2023, nro 2023.4, s. 51.
  3. Janne Sirén: Epsilon Indi BBS. Skrolli, 2019, nro 2019.2, s. 21.
  4. https://kirjasto.jyu.fi/fi/kirjat-lehdet-ja-tietokannat/vapaakappalekokoelma/elektroniset-vapaakappaleet
  5. MBNETIN KÄYTTÖ PÄÄTTYY KAIKILTA PALVELUN KÄYTTÄJILTÄ 12.10.2022 MENNESSÄ. – MBnet - Neuvola neuvola.mbnet.fi. Arkistoitu 30.8.2022. Viitattu 30.8.2022.
  6. MBnet-palvelut sulkeutuivat skrolli.fi. 13.10.2022. Viitattu 13.10.2022.
  7. Mikrobitti mikrobitti.fi. Viitattu 13.10.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]