MAOL

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MAOL ry eli Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry on vuonna 1935 perustettu pedagoginen ainejärjestö, joka toimii matemaattis-luonnontieteellisen kulttuurin puolestapuhujana ja opetuksen kehittäjänä suomalaisessa yhteiskunnassa. Liitto harjoittaa julkaisu- ja koulutus- ja tiedotustoimintaa.

MAOL julkaisi aiemmin myös taulukkokirjaa, jota käytettiin apuna muun muassa ylioppilastutkintoa tehdessä.[1] Painos uusittiin 5–10 vuoden välein, jolloin opetussuunnitelmien mukaisten sisältöjen lisäksi myös kirjan kansien väritys muuttui. Nykyään taulukot sisältyvät sähköisenä ylioppilastutkinnon koejärjestelmään.[2]

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MAOL järjestää vuosittain kansalliset Neljän tieteen kisat eli peruskoulun matematiikkakilpailun ja lukiossa fysiikka-, kemia- ja matematiikkakilpailut sekä Datatähti-kilpailun, johon saavat osallistua myös peruskoululaiset.[3]

Koepaketit ja muu materiaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MAOL julkaisee opettajien käyttöön erilaisia koepaketteja helpottamaan kokeiden laatimistyötä ja varmentamaan esimerkiksi lukioiden kurssikokeiden yhteismitallisuutta eri puolilla Suomea. Myös ylioppilaskirjoituksiin valmentavat preliminäärikokeet kuuluvat MAOL:n kautta saataviin materiaaleihin. Koulut voivat tilata näitä materiaaleja MAOL:n omistaman kustannusyhtiön MFKA -kustannuksen kautta. MFKA markkinoi myös muuta luonnontieteiden opetustyötä edesauttavaa materiaalia.

Dimensio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MAOL julkaisee jäsenlehteä nimeltä Dimensio, joka ilmestyy kuudesti vuodessa. Dimension artikkeleista on luonnontieteiden opettajien lisäksi hyötyä myös mm. YO-kirjoitusten tuloksista kiinnostuneille opiskelijoille, sillä kunkin YO-kirjoituskerran jälkeen lehdessä julkaistaan yksityiskohtainen analyysi niin matematiikan, fysiikan kuin kemiankin vastauksista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Haavisto, Anja; Karkela, Leena; Kervinen, Matti et al.: ”Alkusanat”, MAOL-taulukot, s. 3. Laatinut Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL ry. Keuruu/Helsinki: Otavan kirjapaino/Kustannusosakeyhtiö Otava, 2003. ISBN 951-116-053-2.
  2. Leinonen, Pauliina: Monet muistavat MAOL-taulukkokirjan – nämä ovat hyödyllisimmät kaavat arjessa! Viihde. 1.6.2016. Ilta-Sanomat. Viitattu 16.11.2020.
  3. Kilpailutoiminta Neljän tieteen kisat. MAOL ry. Viitattu 16.11.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai ei-kaupalliseen organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.