M41 Walker Bulldog

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Light tank M41 Walker Bulldog
M41 Walker Bulldog
M41 Walker Bulldog
Valmistushistoria
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tekniset tiedot
Pituus
– putki edessä 8,20 m
– pelkkä runko 5,82 m
Leveys 3,20 m
Korkeus 3,07 (mukaan lukien ilmatorjuntakonekivääri) m
Taistelupaino 23,5 t
Telaketjut ?
Maksiminopeus
– tiellä 72 km/h
– maastossa ? km/h
Toimintasäde 161 km
Pääase 76 mm M32-panssarivaunukanuuna
Muu aseistus 2 konekivääriä
Panssarointi Max. 38 mm
Moottori Continental AOS 895-3 (bensiini)
– hevosvoimat 507 hv
– kilowattia 373 kW
Miehistö 4

M41 Walker Bulldog (76mm Gun Tank M41 Walker Bulldog, 76mm Gun Tank M41A1 Walker Bulldog) on kylmän sodan aikainen yhdysvaltalainen kevyt panssarivaunu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiwan M-41D

Vaikka toisen maailmansodan lopulla käyttöön otettu kevyt panssarivaunu M24 Chaffee osoittautuikin muuten onnistuneeksi, sen tykki ei enää ollut riittävän tehokas raskaammin panssaroituja vaunuja vastaan. Päätehtävältään tiedusteluun tarkoitettuihin kevyisiin vaunuihin haluttiin kuitenkin tehokkaampi aseistus ja uuden T37-vaunun suunnittelu alkoi vuonna 1947.

Vaunu suunniteltiin ilmakuljetettavaksi ja haluttua panssarintorjuntakykyä varten se aseistettiin pitkäputkisella 76 mm tykillä ja kehittyneellä etäisyysmittarilla. Vuonna 1949 käyttöön kuitenkin valittiin yksinkertaisempi etäisyysmittari ja vaunun tyyppitunnukseksi vaihdettiin M41. Vaunun valmistus alkoi vuonna 1951 Cadillacin panssarivaunutehtaalla Clevelandissa ja vuonna 1953 uudet vaunut olivat korvanneet M24 -vaunut. Aikaisemman lisänimen "Little Bulldog" tilalle vaihdettiin "Walker Bulldog" Korean sodassa jeep-onnettomuudessa kuolleen kenraali Walton Walkerin kunniaksi.

Sitä ei käytetty Korean sodassa, mutta se pääsi Vietnamin sotaan, missä sen huomattiin olevan tarpeellinen, koska sen etenemiskyky maastossa oli parempi kuin raskaammalla taistelupanssarivaunulla. Ohuen panssarointinsa vuoksi vaunuja ei käytetty eturintamakäytössä. Sodan aikana vaunun M32-tykki osoittautui riittäväksi tuhoamaan taistelussa jopa neuvostoliittolaisen T-54-vaunun. Muu aseistus on yksi 7,62 mm tornin sisältä ammuttava konekivääri ja yksi 12,7 mm ilmatorjuntakonekivääri. Myös versioita vaunusta suunniteltiin, jossa oli 90 mm tai jopa 105 mm tykki, mutta ne eivät tulleet tuotantoon.

M41:tä valmistettiin 5 550 kappaletta. Koska se oli halpa, se maksoi vain puolet niin paljon kun tavallinen taistelupanssarivaunu, se oli suosittu vientituote. Yhdysvaltain maavoimien lisäksi vaunuja toimitettiin Australialle, Brasilialle, Chilelle, Tanskalle, Dominikaaniselle tasavallalle, Guatemalalle, Japanille, Libanonille, Uudelle-Seelannille, Filippiineille, Somalialle, Etelä-Vietnamille, Espanjalle, Kiinan tasavallalle, Taiwanille, Thaimaalle, Tunisialle, Uruguaylle ja Saksan liittotasavallalle.

M41:n alustalle rakennettiin M42 Duster-ilmatorjuntapanssarivaunu M44-telahaupitsi, M52-telahaupitsi ja M75-miehistönkuljetusvaunu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chris Chant: Pansar ISBN 91-976100-2-X

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta M41 Walker Bulldog.