M/S Prestige

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
M/S Prestige
Vapaaehtoisia siivoamassa öljyä rannalta.
Vapaaehtoisia siivoamassa öljyä rannalta.
Päivämäärä 19. marraskuuta 2002
Tapahtumapaikka Espanjan rannikon edusta
Syy Alus sai myrs­kys­sä rei­än run­koon­sa. Kak­si kes­kim­mäi­stä tyh­jää öl­jy­säi­liö­tä täyt­tyi ve­del­lä, alus kat­ke­si ja up­po­si jol­loin me­reen pää­si suu­ret mää­rät öl­jyä.
Omaisuusvahinko Tuhansia ki­lo­met­re­jä ran­ta­vii­vaa ja yli tu­hat ran­taa saas­tui Es­pan­jan ja Rans­kan ran­ni­kol­la, ja ka­la­teol­li­suus kär­si.

Prestige oli yksirunkoinen öljytankkeri, joka upposi Espanjan rannikon edustalla 19. marraskuuta 2002 ja aiheutti laajan öljyonnettomuuden.[1] Tuhansia kilometrejä rantaviivaa ja yli tuhat rantaa saastui Espanjan ja Ranskan rannikolla. Kalastusteollisuus kärsi myös suuresti onnettomuudesta.

Prestige sai myrskyssä reiän runkoonsa. Eri maiden viranomaiset kielsivät tankkerin hinaamiseen satamiinsa öljyvahingon pelossa. Onnettomuuden sattuessa Prestigen kuudesta säiliöstä kaksi keskimmäistä oli tyhjiä. Toinen niistä täyttyi ja aiheutti kallistuman, jonka seurauksena miehistö evakuoitiin. Myös toinen säiliö täyttyi. 70 000 tonnin alus ei kestänyt sitä vaan murtui säiliöiden kohdalta kahteen osaan. Laivan etuosa upposi lähes pystysuorassa. Takaosa upposi myös suhteellisen jyrkässä kulmassa. Osat vajosivat yli 3 500 metrin syvyyteen, missä niistä alkoi vuotaa öljyä. Tämä aiheutti mittavia ympäristövahinkoja Espanjan ja Ranskan länsirannikolla. Prestige oli 250 metrin pituinen ja painoi yli 70 000 tonnia, joten se oli Titanicia painavampi. Turmasta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vasama, Tanja: Itämeressä vahinko olisi paljon suurempi 4.12.2007. Helsingin Sanomat. Viitattu 19.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]