M/S Prestige

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
M/S Prestige
M/S Prestige hinattavana hieman ennen uppoamistaan.
M/S Prestige hinattavana hieman ennen uppoamistaan.
Päivämäärä 19. marraskuuta 2002
Tapahtumapaikka Espanjan rannikon edusta
Syy Alus sai myrs­kys­sä rei­än run­koon­sa. Kak­si kes­kim­mäi­stä tyh­jää öl­jy­säi­liö­tä täyt­tyi ve­del­lä, alus kat­ke­si ja up­po­si jol­loin me­reen pää­si suu­ret mää­rät öl­jyä.
Omaisuusvahinko Tuhansia ki­lo­met­re­jä ran­ta­vii­vaa ja yli tu­hat ran­taa saas­tui Es­pan­jan ja Rans­kan ran­ni­kol­la, ja ka­la­teol­li­suus kär­si.

Prestige oli yksirunkoinen öljytankkeri, joka valmistui Hitachi Zōsenin telakalla Maizurun kaupungissa, Kioton prefektuurissa, Japanissa 30. maaliskuuta 1976.[1] Alus oli öljylastissa Pietarista Singaporeeen[2]. Se upposi Espanjan rannikon edustalla 19. marraskuuta 2002 ja aiheutti laajan öljyonnettomuuden.[3] Tuhansia kilometrejä rantaviivaa ja yli tuhat rantaa saastui Espanjan ja Ranskan rannikolla. myös kalastuselinkeino kärsi suuresti onnettomuudesta.[2]

Vapaaehtoisia siivoamassa öljyä rannalta.

Prestige sai myrskyssä reiän runkoonsa. Espanjan ja Portugalin viranomaiset kielsivät tankkerin hinaamiseen satamiinsa öljyvahingon pelossa.[2] Onnettomuuden sattuessa Prestigen kuudesta säiliöstä kaksi keskimmäistä oli tyhjiä. Toinen niistä täyttyi ja aiheutti kallistuman, jonka seurauksena miehistö evakuoitiin. Myös toinen säiliö täyttyi.lähde? 77 000 tonnin[2] lastissa olleen aluksen runko ei kestänyt sitä vaan murtui säiliöiden kohdalta kahteen osaan. Laivan etuosa upposi lähes pystysuorassa. Takaosa upposi myös suhteellisen jyrkässä kulmassa. Osat vajosivat yli 3 500 metrin syvyyteen, missä niistä alkoi vuotaa öljyä. Tämä aiheutti mittavia ympäristövahinkoja Espanjan ja Ranskan länsirannikolla. Prestige oli 250 metrin pituinen ja painoi yli 70 000 tonnia, joten se oli Titanicia painavampi. Turmasta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Alus oli kreikkalaisomisteinen, mutta se oli rekisteröity Liberiaan ja sitä liikennöi liberialainen yhtiö, jolla oli toimipaikka Kreikassa. Öljylastin omistaja oli sveitsiläinen. Sotkuisen järjestelyn syynä oli pyrkimys välttää vastuuta, jos sattuu onnettomuus. Alus ei ollut kaksipohjainen, sillä vaatimus tuli voimaan uusille aluksille 1996. Alus oli tarkastettu 1999, ja siinä oli havaittu puutteita.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Prestige (7372141) Miramar Ship Index. Viitattu 13.11.2022.
  2. a b c d e Mitä Missä Milloin 2004, s. 40. Otava, 2003. ISBN 978-951-1-18590-X.
  3. Vasama, Tanja: Itämeressä vahinko olisi paljon suurempi 5.12.2007. Helsingin Sanomat. Viitattu 19.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]