München-Riemin lentoasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
München-Riemin lentoasema
Flughafen München Riem
Terminaalirakennus vuonna 1992
Terminaalirakennus vuonna 1992
IATA-koodi MUC*
ICAO-koodi EDDM*
Sijainti München
Koordinaatit 48°08′16″N, 011°41′25″E
Tyyppi Julkinen, lakkautettu
Ylläpitäjä Flughafen München GmbH
Valmistumisvuosi 1939
Liikenneyhteydet
Tärkein keskus ja etäisyys München
Kiitotiet
Suunta Pituus (m) Leveys (m) Pintamateriaali
07R/25L 2 804 betoni
07L/25R 814 betoni
Pääsisäänkäynti
Lentoasemalle vievä tie, ja lennonjohtotorni vuonna 1992
Lennonjohtotorni

München-Riemin lentoasema (Saks: Flughafen München Riem) oli Münchenin tärkein kansainvälinen lentoasema, kunnes se suljettiin 16. toukokuuta 1992, päivää ennen kuin uusi lentoasema Freisingin lähellä aloitti toimintansa. Lentoasema sijaitsi lähellä vanhaa Riemin kylää, Trudering-Riemin kaupunginosassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentoaseman rakennustyöt aloitettiin vuonna 1936. Ensimmäinen kone laskeutui kentälle 25. lokakuuta 1939. Siihen aikaan lentoasema oli yksi maailman moderneimmista. Lentoasema korvasi pienen lentokentän Oberwiesenfeldissä (nykyisen Olympiapuiston läheisyydessä).

Toisen maailmansodan aikaan, lentoasema oli tukikohta Jagdverband 44:lleselvennä. Lentoasema tuhoutui lähes kokonaan pommituksissa 9. huhtikuuta 1945. Siihen päivään saakka Riemissä oli palveltu myös siviililentoliikennettä. George Raffeld Yhdysvaltain "sateenkaaridivisioonasta" oli ensimmäinen liittoutuneiden upseeri lentoasemalla. Hän ilmoitti esimiehelleen, että saksalaiset olivat luovuttaneet lentoaseman liittoutuneille.

Sodan jälkeen Riem oli Saksan ensimmäinen siviililentoliikenteen käyttöön otettu lentoasema. Sodanjälkeinen toiminta alkoi 6. huhtikuuta 1948, kun Pan Amin Douglas DC-3 laskeutui lentoasemalle.

Lentoaseman kiitotietä pidennettiin 1 900 metriin vuonna 1949.

6. marraskuuta 1958 Airspeed Ambassador syöksyi maahan pian lentoonlähdön jälkeen. Onnettomuudessa sai surmansa 23 ihmistä, joista kahdeksan oli Manchester Unitedin pelaajia. Henkiin jääneitä oli 21. Aluksi onnettomuudesta syytettiin brittiläistä lentäjää, James Thainia. Tutkijat väittivät että siipiin kertynyt jää oli aiheuttanut onnettomuuden. Thain kuitenkin vapautettiin syytteistä vuonna 1969, jolloin onnettomuuden syyksi todettiin sohjo kiitotiellä.[1]

Kaksi vuotta myöhemmin, 17. joulukuuta 1960 Yhdysvaltain ilmavoimien Convair C-131 Samaritan syöksyi maahan nousun jälkeen, tappaen kaikki kaksikymmentä matkustajaa ja miehistön jäsentä, sekä 32 ihmistä maassa.[2][3]

29. lokakuuta 1958, ensimmäinen suihkukone, Air Francen Caravelle laskeutui kiitotielle, jota oli pidennetty vielä 700 metriä.

Vuonna 1962 yli miljoona matkustajaa käytti lentoasemaa. Vuonna 1963 Öshlen komissio alkoi etsiä uutta paikkaa lentoasemalle, koska oli selvää, että laajennukset eivät olisi poliittisesti ja oikeudellisesti mahdollisia. Lisäkiitoteiden rakentaminen olisi vaatinut usean lähiyhteisön siirtämisen. Tapaturmien määrä kannusti päätöstä rakentaa uusi lentoasema kauemmas kaupungista, ja sulkea Riem.

Lokakuussa 1965 Lufthansan käyttöön valmistui uusi 10 miljoonaa Saksan markkaa maksanut lentokonehalli suihkukoneille.

Vuonna 1969 Flughafen München-Riem GmbH uudelleennimettiin Flughafen München GmbH:ksi. Pääkiitotietä pidennettiin viimeisen kerran, 2804:ään metriin. Lentoasemadiagrammi vuodelta 1991

Vuonna 1971 otettiin käyttöön uusi tuloaula, ja vuosittainen matkustajamäärä oli yli neljä miljoonaa matkustajaa.

31. joulukuuta 1972 lentoaseman pitkäaikainen toimitusjohtaja Wulf-Dieter Graf zu Castell jäi eläkkeelle.

31. heinäkuuta 1982 tehtiin pommi-isku Israeliin meneviä matkustajia kohti. Seitsemän ihmistä loukkaantui vakavasti.

Vuonna 1991 lentoasema palveli yli 12 miljoonaa matkustajaa, ja tehokas rullausjärjestelmä ei enää ollut mahdollinen. Toiminnan jatkumiseksi rakennettiin tilapäisiä laajennuksia terminaaliin, mm. erillinen halli charter-matkustajille.

16. toukokuuta 1992 illalla, lentoaseman toiminnot lakkautettiin, ja siirrettiin uudelle lentoasemalle Freisingiin. Lentoaseman koodit MUC ja EDDM vaihdettiin uuden Münchenin lentoaseman koodeiksi.

Uudelleenkäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muuton jälkeen Riemin lentoaseman aluetta käytettiin suurten yleisötapahtumien, kuten konserttien ja ravejen järjestämiseen. Riem oli kansainvälisesti tunnettu Techno ja Rock-konserteista. 1990-luvun lopulla lentoaseman alueesta alettiin tehdä Riemin kaupunginosaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.