Haapaniemi (Kuopio)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Mölymäki)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haapaniemi
Haapaniemeä ilmasta.
Haapaniemeä ilmasta.
Kaupunki Kuopio
Koordinaatit 62°52′51″N, 027°40′14″E
Kaupunginosa nro 8
Väkiluku 4 086
Keskuskentän jalkapallostadion sijaitsee Haapaniemellä.

Haapaniemi on Kuopion kaupunginosa keskustan eteläpuolella noin kilometrin päässä torilta, ruutukaavan lounaispuolella. Kaupunginosan asukasluku on noin 4 000. Saaristokaupunkiin kulkevan Saaristokadun pohjoispää johtaa Haapaniemelle, samoin kuin moottoritien keskustaan johtava eteläinen ramppi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueesta suunniteltiin huvilakaupunginosaa vuonna 1899 pidetyssä arkkitehtikilpailussa, jonka voitti Haapaniemen osalta arkkitehti Lars Sonck. Kilpailutöiden pohjalta laadittiin alueelle luonnos asemakaavasta jota alettiin noudattaa. Teollisuuslaitoksten tulo alueelle 1900-luvun alussa kuitenkin hautasi ajatuksen huvilakaupunginosasta ja alueelle syntyi asuntoja työväestölle. [1]

Asuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Haapaniemi jakautuu rakentamisen osalta kahteen osaan, puhekielessä Haapaniemeen ja Uuteen Haapaniemeen. Lisäksi Mölymäeksi nimitetään Haapaniemen pohjoisella reunalla sijaitsevaa korkeinta kohtaa. Keskustaan juuri Mölymäeltä näkyvät viisi kaupungin korkeimpiin kuuluvaa kerrostaloa. Rakennuskanta Haapaniemellä on puutalovaltaista omakotialuetta sekä eteläreunalla sijaitsevia teollisuusrakennuksia. Vuosina 1962 ja 1972 Myhkyrinkadun molemmin puolin rakennettin porrastettuja terassitaloja, myöhemmin muutamia samantyyppisiä taloja rakennettiin myös Tasavallankadun varteen sekä sen toiselle puolelle. Alueen itäreunalla sijaitsee 1950-luvulla rakennettu 7-kerroksinen kerrostalo joka hallitsee näkymää Kallavedeltä päin.

Uusi Haapaniemi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi Haapaniemi sijaitsee Kallaveden rannalla alempana kuin Haapaniemen vanhemmat asuinalueet, Haapaniementien ja rannan välissä. Uuden Haapaniemen talot ovat suurelta osin vaaleasta tiilestä rakennettuja kerrostaloja ja muutamat niistä on rakennettu opiskelija-asunnoiksi. Taloja rakennettiin 1980-1990 -luvun taitteessa ja uusimmat talot on rakennettu vuonna 2007[2].

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuopion Energian Haapaniemen voimalaitos sijaitsee myös Haapaniemen rannassa entisen, nyt jo puretun, Saastamoisen rullatehtaan vieressä. Mölymäellä sijaitsee Savon ammattiopiston Kuopion suurin koulutusyksikkö Kuopion keskuskentän jalkapallostadion (aik. Magnum-areena) on Haapaniemen kaupunginosassa entisen Kuopion raviradan alueella Mölymäen päällä. Itä-Suomen lapsi- ja nuorisopotilaille erikoissairaanhoitoa tarjoava Lapsia ja nuoria hoitava Kuopion yliopistollisen sairaalan Alavan sairaala sijaitsee Keskuskentän ja Niiralan puolelle jäävän Alavan kirkon välisessä rinteessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Riekki, Helena: Kuopion kaupungin rakennushistoria, s. 305-. , 2005.
  2. Kuopionkaupunginosat.fi Haapaniemi

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]