Mässkär

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mässkär
Sijainti
Merialue
Korkein kohta
22,5 m
Pinta-ala
0,35 km²
Väestö
Luokitus
Valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristöView and modify data on Wikidata
Kartta

Mässkär on Pohjanmaan rannikolla Pietarsaaren edustalla sijaitseva noin 35 hehtaarin kokoinen saari. Saarella sijaitsee tunnusmajakka ja entinen luotsiasema. Mäskärin kalliot tulivat esiin maankohoamisen ansiosta ensimmäisen kerran 700 eaa.[1] Saarella on kallioita mutta myös reheviä lehtoja. Saarta käytettiin alun perin kalastustukikohtana ja karjan laiduntamiseen. Lampaiden laiduntaminen saarella päättyi 1950-luvulla ja tämän jälkeen saarelle alettiin rakentaa kesämökkejä joita on nykyisin noin 50 kappaletta.

Tunnusmajakka

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tunnusmajakka Mässkärille pystytettiin 1700-luvun alussa. Majakka purettiin Krimin sodan aikaan. Nykyinen puinen tunnusmajakka on rakennettu 1856[1] samaan aikaan kun saarelle rakennettiin luotsitupa. Kuusikulmainen tunnusmajakka on punainen, katto on musta.

Vuonna 1858 rakennettu luotsitupa korvattiin 1956–1958 rakennetulla luotsiasemalla jossa toimi myös merivartioasema. Merivartioasema siirtyi pois 1991 ja vuonna 1994 myös luotsiasema siirtyi Alholmaan. Entisellä luotsiasemalla toimii nykyisin Mässkärin Luontoasema jota ylläpitää Föreningen Mässkärs lotsstation r.f.-yhdistys. Luontoasemalla on kahvila-ravintola, majoitustiloja, saunaosasto ja kokoustiloja. Luontoasemalla on vakinainen miehitys toukokuusta elokuulle, muina aikoina se on käytössä sopimuksen mukaan. Saarella on myös luontopolku opasteineen.[2][3]

  • Storbjörk, Nicklas: Pietarsaari tammikuusta joulukuuhun. Wester Media Group Oy Ab 2013.