Mäkilä (Tuntematon sotilas)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mikko Kivinen (takana) Mäkilänä Pyynikin kesäteatterin Tuntemattoman sotilaan dramatisoinnissa vuonna 1997.

Mäkilä on kuvitteellinen henkilö Väinö Linnan romaanissa Tuntematon sotilas. Hän on alikersantti, joka toimii komppanian talousaliupseerina.

Mäkilän kuvaus Tuntemattomassa sotilaassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alikersantti Mäkilä esitellään romaanin ensimmäisen luvun III osassa, jossa hän ajautuu riitaan Hietasen kanssa, koska hän ei kapteeni Kaarnan käskystä huolimatta suostu luovuttamaan uusia saappaita sotamies Saloselle. Mäkilän kerrotaan olevan kotoisin Laihialta suuresta maalaistalosta. Laihialaiseen tapaan hän on hyvin saita. Mäkilä on myös romaanin ainoa uskovainen. Kenttähartaudessa hänen kerrotaan laulavan virsiä kauniilla äänellä. Kesällä 1942 Mannerheimin syntymäpäivänä romaanin 10. luvussa puolijoukkue varastaa Mäkilältä keittoastian tehdäkseen kiljua, mitä Mäkilä paheksuu Hietaselle hänen palauttaessaan astian. Mäkilä suostuu kuitenkin antamaan Hietaselle yhden silakan tämän krapulan vuoksi. Mäkilä kaatuu romaanin 14. luvussa viedessään kesällä 1944 ruokaa etulinjaan sotamies Uusitalon sijaan. Hänen viimeiset sanansa on suunnattu hevoselle: "Älä pelkää! Mennähän rauhas. Ei s'oo ihmises. S'oon suuremmas käres."

Analyysi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilkka Malmberg näkee Tuntematonta sotilasta analysoivassa teoksessaan Mäkilän kuolemassa kristusmaisia piirteitä. Mäkilä kuolee ikään kuin Uusitalon puolesta ja hänen viimeiset sanansa muistuttavat Jeesuksen viimeisiä sanoja. Malmbergin mukaan uskonnollisuus on romaanissa monopolisoitu Mäkilälle.[1]

Mäkilä dramatisoinneissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edvin Laineen vuonna 1955 ohjaamassa elokuvassa Tuntematon sotilas Mäkilää näytteli Vilho Siivola. Rauni Mollbergin vuonna 1985 ohjaamassa uudemmassa filmatisoinnissa hahmoa näytteli Jaakko Kuusisaari.[2][3]

Elokuvan kolmannessa, Aku Louhimiehen vuoden 2017 filmatisoinnissa Mäkilää ei nähdä kuin viisiosaisessa televisiosarjassa. Häntä näyttelee Mikko Töyssy.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Linna, Väinö: Tuntematon sotilas. Porvoo, Helsinki, Juva: WSOY, 1954
  • Malmberg, Ilkka: Tuntemattomat sotilaat. Helsinki: Helsingin Sanomat, 2007. ISBN 952-5557-04-9.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Malmberg 2007, s. 162–167.
  2. Tuntematon sotilas (1955): Tekijätiedot Elonet. Viitattu 24.5.2015.
  3. Tuntematon sotilas (1985): Tekijätiedot Elonet. Viitattu 24.5.2014.