Lyseonpuiston lukio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyseonpuiston lukio
Lyseonpuiston lukio
Lyseonpuiston lukio
Sijainti Ruokasenkatu 18, Rovaniemi
Tyyppi lukio
Perustettu 1908
Opiskelijoita Noin 700

Lyseonpuiston lukio on Rovaniemen keskustassa sijaitseva lukio, joka perustettiin ensin keskikouluna vuonna 1908 ja laajeni myöhemmin lukioluokilla niin että koulussa voitiin osallistua ylioppilastutkintoon ensimmäisen kerran vuonna 1923 [1]. Lukio toimii arkkitehti Jorma Järven suunnittelemassa koulurakennuksessa, joka valmistui vuonna 1952. Lapin sotaan asti silloinen yhteislyseo (aik. yhteiskoulu) toimi kouluarkkitehtina tunnetun Wivi Lönnin suunnittelemassa talossa.

Lyseonpuiston lukion keskeisiä teemoja ovat kansainvälisyyskasvatus ja kuvataide. Lukiossa on mahdollista opiskella tavallisen ylioppilastutkinnon lisäksi myös kuvataidelinjalla tai IB-lukiossa, josta saa kansainvälisen ylioppilastutkinnon (IB-diploma).[2]

Korkalovaaran lukio ja Lyseonpuiston lukio yhdistyivät Lyseonpuiston lukion kahdeksi toimipisteeksi syksyllä 2006. Toiminnot yhdistettiin "Lyskan kiinteistöön" Ruokasenkatu 18:aan syksystä 2009 alkaen, jossa myös IB-linja toimii. Ruokasenkadun yksikkö peruskorjattiin lukuvuoden 2010–2011 aikana.

Lyseonpuiston lukion oppilaskunta lukeutuu Suomen aktiivisimpiin, ja vuonna 2008 se valittiin Suomen Lukiolaisten Liiton oppilaskuntakilpailussa Suomen parhaaksi. Erityisesti oppilaskunnassa korostetaan kaikkien lukion opiskelijoiden vaikutusmahdollisuuksia oppilaskunnan ja lukion toimintaan. Opiskelijoita Lyseonpuiston lukiossa on noin 700. [3]

Lyseonpuiston lukio kuuluu UNESCO-koulujen verkostoon.

Vuonna 2008 Lyseonpuiston lukio vietti 100-vuotisjuhliaan, mikä ilmeni erilaisina tapahtumina kevät- ja syyslukukausien aikana. Koulun oppilaskunta toteutti juhlan kunniaksi Koulu Afrikkaan -hankkeen[4], jolla kerättiin yli 40 000 euroa koulun rakentamiseksi Kongon demokraattiseen tasavaltaan. Hanke järjestettiin yhteistyössä Kirkon ulkomaanavun kanssa, ja sen suojelijana toimi Lyseonpuiston lukion entinen opettaja Eeva Ahtisaari.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. yksityiskoulut.fi
  2. Lyseonpuiston lukio ja IB-lukio www.rovaniemi.fi. Viitattu 1.9.2019.
  3. www.lyska.net sites.google.com. Viitattu 1.9.2019.
  4. Lyseonpuiston lukion Koulu Afrikkaan -hanke koulu.rovaniemi.fi. Viitattu 1.9.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.