Lyökin pooki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lyökin pooki
Pooki
Lyökin pooki 2.jpg
Sijainti
Arkkitehtuuri
Korkeus
16,5 m [1]
Osa kohdetta
Lyökin tunnusmajakka ja luotsiasema (d)View and modify data on Wikidata
Historia
Valmistunut
Koordinaatit

Lyökin pooki on vuonna 1757 rakennettu kivinen tunnusmajakka eli pooki Lyökin saarella Uudessakaupungissa.

Suurta jättikummelia muistuttava punavalkoruutuinen kivirakennelma on 16,5 metriä korkea ja se on muurattu isoista maakivistä ja saarelta louhituista graniittilohkareista. Alaosan halkaisija on 6,8 m ja yläosan 3,5 m. Rakennelmassa sen leveydestä huolimatta ei ole ainuttakaan huonetta tai muuten säältä suojattua tilaa, sillä 2,5 metriä paksut seinät vievät lähes kaiken tilan. Rakennuksen sisällä on vain ylös johtava portaikko. Pookin katto on pyöreä ja se on muurattu tiilistä ja päällystetty lyijylevyllä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pooki on Suomen vanhin kivestä rakennettu tunnusmajakka ja ainut Ruotsin vallan ajalta rannikollamme alkuperäisenä säilynyt majakkalähde?. Pooki on myös vanhin jäljellä oleva valtiovallan rakennuttama majakka siinä muodossa, kuin me majakan yleensä käsitämmeselvennä. Aiemmat tunnusmajakat olivat yleensä puuta ja niiden pystyttämisestä olivat vastanneet paikalliset kauppiaat ja laivurit. Majakka sijaitsee Uudenkaupungin edustan saaristossa, ns. vanhan Pohjanmaan väylän ja Ruotsiin johtaneen meriväylän risteyksessä, aivan saariston uloimmassa reunassa.[1]

Tunnusmajakka valmistui kesällä 1757. 16,5 metrin korkuinen torni oli aluksi väriltään valkoinen kuten tavallinen kummeli; punavalkoruutuiseksi se maalattiin vuonna 1858. Torni on rakennettu kivistä ja saarelta louhitusta graniitista; sen katto on muurattu tiilistä ja päällystetty lyijylevyin. Pyöreän tornin tyven halkaisija on 6,8 metriä ja huipun 3,5 metriä. Tornissa on myös poltettu merkkitulia. Tornin sisällä on tikkaat sekä neljä välitasannetta.

Aloitteen Lyökin pookin rakentamiseksi teki turkulainen valtiopäivämies Kristian Trapp Tukholman valtiopäivillä 1746. Senaikaisissa oloissa näyttävä rakennus valmistui kesällä 1757. Majakan äskettäin löytyneestä rakennusohjeesta voi päätellä, että rakentamisessa käytettiin Utön hieman aiemmin valmistuneen majakan piirustuksia.lähde?

Vuonna 2000 Ulkosaariyhdistys osti Lyökin pookin Suomen valtiolta. Itse saaren omistavat Vieno Johannes Sotkan perilliset.lähde?

Vuonna 2009 Museovirasto määritteli Lyökin tunnusmajakan ja luotsiaseman valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[2]

Pooki kunnostettiin vuonna 2012.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ulkosaariyhdistys: Lyökin pooki, 5.3.2012
  2. Lyökin tunnusmajakka ja luotsiasema Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  3. Yle viitattu 24.2.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]