Luufinni

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luufinnejä aikuisen miehen silmäluomessa

Valkopäät (lat. milium) ovat haaleita ja vaaleita pieniä näppyjä, joita näkyy eniten T-alueella (otsa, nenä ja leuka). Valkopäitä ei pidä eikä kannata puristella, koska tulehdusriski kasvaa, ja siitä saattaa jäädä pienimuotoinen arpi. Ja niiden puristelu on melko hyödytöntä, koska talirauhanen tuottaa näppyyn aina lisää talia, joten näpyt häviävät ajan myötä.

Miliumit ovat iholla etenkin poskipäissä ja silmien seudulla esiintyviä pieniä pinnallisia valkoista talimassaa sisältäviä "jyväsiä" (kystia), joista ei ole muuta kuin esteettistä haittaa. Ne voidaan poistaa tekemällä reikä neulalla ja puristamalla massa pois, kuitenkin mieluummin kosmetologin vastaanotolla. Miedompana ja ehkäisevänä hoitona suositellaan kasvojen ihon kuorintaa kerran tai pari viikossa. Toisaalta ihon jokapäiväinen tai muuten liiallinen kuorinta tai käsittely vahvoilla kemikaaleilla voi lisätä milliumien määrää.

Milliumin esiintyvät useimmiten vastasyntyneillä vauvoilla, syynä siihen vain osittain kehittyneet talirauhaset. Vauvoilla milliumit häviävät useamman päivän kuluttua. Aikuisiässä esiintyvien milliumien syynä pidetään kasvojen ihon vaurioituminen esimerkiksi auringon vaikutuksesta.

Pääero valkopäiden ja milliumien välillä on se, että valkopäät kehittyvät talirauhasissa ylimääräisestä rasvasta ja muista ihon jätetuotteista, kun taas milliumit ovat ihon sisälle jääneitä proteiineja, joilla ei ole huokosta tai reikää purkautua ihon pinnallelähde?.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]