Luufinni

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luufinnejä aikuisen miehen silmäluomessa

Miliumit eli luufinnit ovat iholla etenkin poskipäissä ja silmien seudulla esiintyviä pieniä pinnallisia valkoista talimassaa sisältäviä "jyväsiä" (kystia), joista ei ole muuta kuin esteettistä haittaa. Ne voidaan poistaa tekemällä reikä neulalla ja puristamalla massa pois, kuitenkin mieluummin kosmetologin vastaanotolla. Miedompana ja ehkäisevänä hoitona suositellaan kasvojen ihon kuorintaa kerran tai pari viikossa. Toisaalta ihon jokapäiväinen tai muuten liiallinen kuorinta tai käsittely vahvoilla kemikaaleilla voi lisätä milliumien määrää.

Miliumeja esiintyy useimmiten vastasyntyneillä vauvoilla. Syynä tähän on vain osittain kehittyneet talirauhaset. Vauvoilla miliumit häviävät useamman päivän kuluttua. Aikuisiässä esiintyvien miliumien syynä pidetään kasvojen ihon vaurioitumista esimerkiksi auringon vaikutuksesta.

Pääero etenkin aknessa esiintyvien valkopäiden ja miliumien välillä on se, että valkopäät kehittyvät talirauhasissa ylimääräisestä rasvasta ja muista ihon jätetuotteista, kun taas miliumit ovat ihon sisälle jääneitä proteiineja, joilla ei ole huokosta tai reikää purkautua ihon pinnalle.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]