Lumikurki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lumikurki
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kurkilinnut Gruiformes
Heimo: Kurjet Gruidae
Suku: Kurjet Grus
Laji: leucogeranus
Kaksiosainen nimi

Grus leucogeranus
Pallas, 1773

Katso myös

  Lumikurki Wikispeciesissä
  Lumikurki Commonsissa

Lumikurki (Grus leucogeranus) on äärimmäisen uhanalainen kurkilintu.

Lumikurki pesii Sahan tasavallan ja Länsi-Siperian alueella. Se on pitkän matkan muuttolintu. Itäiset populaatiot talvehtivat Jangtsejoella Kiinassa, keskimmäiset Keoladeon kansallispuistossa Intiassa ja läntiset keskisessä Iranissa. Lumikurjet elävät suomailla, jossa ne syövät vesikasveja.

Lumikurki on isokokoinen kurkilaji. Suurimmat koiraat voivat olla pituudeltaan 140 senttimetriä ja painaa yli 10 kilogrammaa. Aikuiset yksilöt ovat lähes kokonaan valkoisia lukuun ottamatta tummanpunaista naamiota, joka ulottuu nokasta silmän taakse. Lumikurjilla on keltainen iiris ja punertavat jalat. Nuorilla yksilöillä on höyhenkoristeinen naamio ja ruskeankeltainen tai kanelinvärinen höyhenpuku.

Lajin tila on kriittinen, sillä yksilömäärän oletetaan laskevan radikaalisti lähitulevaisuudessa. Kiinassa sijaitsevat talvehtimisalueet ovat vaarassa joutua hydrologisiin muutoksiin Kolmen rotkon padon takia.

  1. BirdLife International: Leucogeranus leucogeranus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.