Luja-yhtiöt

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Lujabetoni)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luja-yhtiöt
Perustettu 16.11.1953
Puheenjohtaja Hannu Isotalo [1]
Kotipaikka Siilinjärvi
Toimiala Rakennusteollisuus
Liikevaihto 426 milj. euroa (2011)
Henkilökuntaa 1500
Tytäryhtiöt Suomen lippu Lujabetoni Oy
Suomen lippu Lujatalo Oy
Suomen lippu Fescon Oy
Ruotsin lippu LujaBetong AB
Venäjän lippu OOO Lujabeton
Kotisivu www.luja.fi

Luja-yhtiöt on vuonna 1953 perustettu perheyritys ja yksi Suomen suurimmista rakennusalan konserneista.[2] Luja-yhtiöihin kuuluvat Lujatalo Oy, Lujabetoni Oy ja Fescon Oy. Vuonna 2011 konsernin liikevaihto oli 426 miljoonaa euroa ja se työllistää noin 1600 työntekijää 25 paikkakunnalla. Lujalla on Suomen lisäksi toimintaa myös Ruotsissa ja Venäjällä.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritys sai alkunsa, kun Alahärmästä kotoisin ollut ja sotien jälkeen poliisina toiminut Feliks Isotalo meni osakkaaksi nurmeslaiseen sementtivalimoon. Isotalolla ei ollut rakennusalan kokemusta, vaan oli kiertokoulun käytyään toiminut poliisin työn ohella maanviljelijänä ja maatalouskauppiaana.[3]

Lujabetoni-nimen saaneesta sementtivalimosta Isotalo laajensi vuonna 1969 rakennusteollisuuteen Kuopion alueella. Vuonna 1984 hankittiin kuivatuotteita valmistava Fescon.[3]

Feliks Isotalon poika, diplomi-insinööri Hannu Isotalo toimi Luja-yhtiöiden toimitusjohtajana 19742003 ja siitä lähtien hallituksen puheenjohtajana.[3]

Lujabetoni-alakonserni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lujabetoni Oy on Luja-yhtiöiden betoniyksikkö ja Suomen kolmanneksi suurin betoniteollisuusyrityslähde?. Yhtiön liikevaihto on noin 110 miljoonaa euroa. Yhtiö valmistaa betonista talopaketteja, elementtejä, ratapölkkyjä, teräsbetonipaaluja, pihakiviä, harkkoja sekä valmisbetonia. Tehtaita Lujabetonilla on 25. Lisäksi Lujabetonilla on kaksi valmisbetonitehdasta Tukholmassa ja kolme Pietarissa.

Kasvua Lujabetoni on hakenut muun muassa ostamalla suomalaisia pienempiä betoniyrityksiä. Huhtikuussa 2003 Lujabetoni osti Pernajasta Suomen Paalutehdas Oy:n ja elokuussa 2003 Putaan Betoni Oy:n Haukiputaalta. Vuonna 2004 Lujabetoni osti Tervakosken Betoni Oy:n, jolla on tehtaat Orimattilassa ja Tervakoskella.[4] Vuoden 2004 lopulla Lujabetoni osti merkittävän kivitalopakettitoimittajan, Reikäbetoni Oy:n Vieremältä.[1] Yrityksen pääkonttori on Siilinjärvellä ja sen toimitusjohtajana on vuodesta 2007 lähtien toiminut Mikko Isotalo, joka edustaa omistajasuvun kolmatta sukupolvea.

Lujabetoni-alakonserni koostuu emoyhtiö Lujabetoni Oy sekä sen tytäryhtiöistä Lujabetong AB (ent. L Betong AB, Ruotsi), OOO Lujabeton ja Reikäbetoni Oy. Konserni on osakkaana myös MH-betoni Oy:ssä, Scandinavian Cement Oy:ssä ja vuonna 2009 perustetusta Northern Cement Oy:ssä. Lujabeton AB:n alaisuuteen kuuluu vielä 2009 perustettu kiinteistöhallintaan erikoistunut tytäryhtiö Lujabetong Fastighets AB.[1]

Lujatalo Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lujatalo Oy on Espoossa pääkonttoria pitävä, valtakunnallisesti toimiva rakennusyhtiö. Se työllistää noin 900 henkilöä. Lujatalo Oy:n erikoisalaa on korjausrakentaminen. Yritys tekee myös uudistuotantoa nimellä Lujakodit, joita valmistuu vuosittain noin 200 eri puolille Suomea. Yritys rakentaa urakkatuotantona asuntojen lisäksi myös paljon muita kohteita kuten päiväkoteja, kouluja, toimitiloja ja kauppoja.

Lujatalo Oy:n toimitusjohtajana on 1.11.2011 lähtien toiminut DI Arto Pohjonen.

Fescon Oy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fescon on Hyvinkäällä ja Haukiputaalla toimiva kuivatuoteyritys. Sen päätuotteita ovat kuivalaastit ja –betonit, rappaus- ja korjauslaastit, julkisivupinnoitteet ja -maalit, seinä- ja lattiatasoitteet, lattiapinnoitteet, eristerappausjärjestelmät sekä laatoitus- ja vesieristystuotteet.

Lujapalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lujapalvelut Oy oli vuonna 2005 perustettu yhtiö, jonka palveluihin kuuluivat kiinteistönhoito, talotekninen huolto, siivous- ja toimitilapalvelut. Lujapalvelujen pääkonttori oli Espoossa ja toimitusjohtaja oli Johan Mild.[5]. Yritys työllisti vuoden 2008 lopulla 450 ihmistä. Vuonna 2011 yritys myytiin Coor Service Managementille.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Luja vuosi 2010 - liikevaihto ja henkilöstön määrä kääntyi kasvuun (Konsernin tilinpäätöstietoja) Lujapalvelut. Viitattu 4.4.2011.
  2. 2000 suurinta yritystä Kauppalehti. Viitattu 18.7.2012.
  3. a b c Sami Kelhä: Hannu Isotalo puhuu työn arvostuksen puolesta – Luja usko yrittämiseen (pdf) (s. 4–6) Ilmarinen, Ilmarisen asiakaslehti. 1/2006. Helsinki: Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen. Viitattu 18.7.2012.
  4. Lujabetoni osti Tervakosken Betonin. Rakennuslehti, 5.2.2004.
  5. Lujapalveluissa kapulanvaihto - uusi toimitusjohtaja 14.2.2008
  6. Eeva Törmänen: Sponsor myy Lujapalvelut kiinteistöpalveluyhtiö Coor Service Managementille 10.8.2011. Tekniikka & Talous. Viitattu 18.7.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]