Luigi Colani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luigi Colani

Luigi Colani (alkujaan Lutz Colani, 2. elokuuta 1928 Berliini, Saksa16. syyskuuta 2019 Karlsruhe, Saksa)[1] oli saksalainen teollinen muotoilija.

Colani suunnitteli urallaan muun muassa autoja, huonekaluja, lasiastioita, televisioita, kameroita ja vaatteita. Mallien ensisijainen ominaispiirre on pyöristetty, orgaaninen muoto.[1] Tällaiset mallit olivat hänen itsensä mukaan luonnonmukaisempia ja ergonomisesti parempia kuin perinteiset mallit. Hän sai urallaan lukuisia design-palkintoja.

Colanin suunnittelmia ei juurikaan ole siirretty massatuotantoon, ja monet hänen suunnitelmansa ovat lähinnä unenomaisia orgaanisia malleja. Colanin nimellä on kuitenkin valmistettu muun muassa teekannuja, vesipulloja ja aurinkolaseja. Menestyneimpiä tuotteita ovat Canon T90 -kameramalli ja Cobra-kuulokkeet.[2]

Colani syntyi Berliinissä sveitsiläisen teatterilavastajan isän, joka oli kotoisin Graubündenin kantonista, ja puolalaisen äidin poikana[3][4].Colanilla oli isänpuolelta kurdilaistataustaa [5]

Colani kuoli Karlsruhessa, Saksassa[1]. Hän oli asunut Shanghaissa[6].Hänen poikansa Solon Luigi Lutz on myös työskennellyt suunnittelijana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä arkkitehtiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.