Luftflotte 5

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luftflotte 5
Chef einer Luftflotte Version 1.svg
Toiminnassa 1940-1945
Valtio Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa
Puolustushaarat Balkenkreuz.svg Ilmavoimat
Sodat ja taistelut Toinen maailmansota
Komentajat
Tunnettuja komentajia Erhard Milch
Luftflotte 5:n alaisen IV Stukagruppen Junkers Ju 87 Porin lentokentällä vuonna 1941.

Luftflotte 5 (Saksan 5. ilma-armeija) oli toisen maailmansodan aikainen natsi-Saksan ilmavoimien Luftwaffen armeija. Se vastasi Luftwaffen toiminnasta Norjassa, Tanskassa ja Suomessa.

Historia ja komentajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luftflotte muodostettiin Norjan miehitystä varten Hampurissa vuoden 1940 huhtikuussa. Saman kuun loppupuolella Luftflotte 5 siirrettiin Osloon, josta sen yksiköt osallistuivat taisteluun Britanniasta. Myöhemmin armeijan tehtävänä oli muun muassa miehitetyn Norjan puolustaminen sekä Pohjois-Atlantilla kulkevien Liittoutuneiden saattueiden häirintä. Luftflotte 5:n komentajina toimivat kenraalit Erhard Milch (1940), Hans-Jürgen Stumpff (1940–1943) sekä Josef Kammhuber (1943–1944).

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luftflotte 5:n lentoyksiköt olivat Fliegerführer Nordin alaisuudessa. Se puolestaan oli jaettu kolmeen osastoon, jotka olivat Fliegerführer Nord(Ost), Fliegerführer Nord(West) and Fliegerführer Lofoten. Vuonna 1944 niiden toiminta organisoitiin uudelleen ja yksiköt tunnettiin nimillä Ff 3, Ff 4 ja Ff 5.

Luftflotte 5:n käyttämät lentokentät oli jaettu kahteen alueeseen, Luftgau Kommando(LgK) Norwegeniin ja vuonna 1941 perustettuun Luftgau Kommando(LgK) Finnlandiin. LgK Finnland käsitti Suomen lisäksi myös Norjan pohjoisimman osan. Vuonna 1944 ne organisoitiin ilmayksiköiden tapaan uudelleen ja tunnettiin sen jälkeen nimillä Kommandierende General der Luftwaffe (K.G.) in Norwegen ja Kommandierende General der Luftwaffe (K.G.) in Finnland.

Luftflotte 5:n toiminta Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]