Luettelo yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailujen ennätyksistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailuja on järjestetty useissa Euroopan maissa; ennätyksiä on rikottu useissa kaupungeissa.

Yleisurheilun Euroopan-mestaruuskilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1934. Kilpailuja on järjestetty pääasiassa neljän vuoden välein, kunnes vuoden 2010 jälkeen kilpailuja alettiin järjestää joka toinen vuosi.

Eniten kisaennätyksiä hallussaan on Isolla-Britannialla, kymmenen. Ison-Britannian kisaennätyksistä kahdeksan on miesten lajeista. Seuraavaksi eniten kisaennätyksiä on hallussaan Itä-Saksalla (7). Marita Koch on ainoa urheilija, jolla on hallussaan useampia kisaennätyksiä; 400 metrin juoksun sekä 4 × 400 metrin viestijuoksun (Itä-Saksan joukkueessa) ennätykset ovat Kochin hallussa. Ranskan joukkueen vuoden 1990 kilpailuissa juoksema 4 × 100 metrin viestijuoksun Euroopan-mestaruuskilpailujen ennätys oli myös maailmanennätys.


Miesten ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harald Schmidillä oli myös hallussaan 400 metrin aitajuoksun Euroopan-ennätys.
110 metrin aitajuoksun nykyinen Euroopan-mestaruuskilpailujen ennätysmies Colin Jackson voitti yhteensä neljä Euroopan-mestaruutta.

Päivitetty 1.9.2018

Laji Ennätys Nimi Kansallisuus Kilpailut
100 metrin juoksu 9,95 s Zharnel Hughes Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 2018 Berliini
200 metrin juoksu 19,76 s Ramil Quliyev Turkin lippu Turkki 2018 Berliini
400 metrin juoksu 44,52 s  Iwan Thomas Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1998 Budapest
800 metrin juoksu 1.43,84 min  Olaf Beyer  Itä-Saksa 1978 Praha
1 500 metrin juoksu 3.35,27 min  Fermín Cacho Espanjan lippu Espanja 1994 Helsinki
5 000 metrin juoksu 13.10,15 min  Jack Buckner Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1986 Stuttgart
10 000 metrin juoksu 27.30,99 min  Martti Vainio Suomen lippu Suomi 1978 Praha
Puolimaraton 1.02.03 t Tadesse Abraham Sveitsin lippu Sveitsi 2016 Amsterdam
Maraton 2.09.51 t Koen Naert Belgian lippu Belgia 2018 Berliini
110 metrin aitajuoksu 13,02 s  Colin Jackson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1998 Budapest
400 metrin aitajuoksu 47,48 s  Harald Schmid  Länsi-Saksa 1982 Ateena
3 000 metrin estejuoksu 8.07,87 min  Mahiedine Mekhissi-Benabbad Ranskan lippu Ranska 2010 Barcelona
4 × 100 metrin viestijuoksu 37,79 s  Max Moriniere
Daniel Sangouma
Jean-Charles Trouabal
Bruno Marie-Rose
Ranskan lippu Ranska 1990 Split
4 × 400 metrin viestijuoksu 2.58,22 min  Paul Sanders
Kriss Akabusi
John Regis
Roger Black
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1990 Split
20 kilometrin kävely 1.18.37 t  Francisco Fernández Espanjan lippu Espanja 2002 München
50 kilometrin kävely 3.32.33 t  Yohann Diniz Ranskan lippu Ranska 2014 Zürich
Korkeushyppy 236 cm  Andrei Silnov Venäjän lippu Venäjä 2006 Göteborg
Seiväshyppy 605 cm Armand Duplantis Ruotsin lippu Ruotsi 2018 Berliini
Pituushyppy 847 cm  Christian Reif Saksan lippu Saksa 2010 Barcelona
Kolmiloikka 17,99 m  Jonathan Edwards Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1998 Budapest
Kuulantyöntö 22,22 m  Werner Günthör Sveitsin lippu Sveitsi 1986 Stuttgart
Kiekonheitto 68,87 m  Piotr Małachowski Puolan lippu Puola 2010 Barcelona
Moukarinheitto 86,74 m  Juri Sedyh Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 1986 Stuttgart
Keihäänheitto 89,72 m  Steve Backley Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1998 Budapest
Kymmenottelu 8811 pist.  Daley Thompson Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 1986 Stuttgart

Naisten ennätykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäsaksalaisilla naisilla, kuten Kirsten Emmelmannilla sekä Marita Kochilla, oli hallussaan monia ennätyksiä.

Päivitetty 1.9.2018

Laji Ennätys Nimi Kansallisuus Kilpailut
100 metrin juoksu 10,73 s  Christine Arron Ranskan lippu Ranska 1998 Budapest
200 metrin juoksu 21,71 s  Heike Drechsler  Itä-Saksa 1986 Stuttgart
400 metrin juoksu 48,16 s  Marita Koch  Itä-Saksa 1982 Ateena
800 metrin juoksu 1.55,41 min  Olga Minejeva Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 1982 Ateena
1 500 metrin juoksu 3.56,91 min  Tatjana Tomašova Venäjän lippu Venäjä 2006 Göteborg
5 000 metrin juoksu 14.46,12 min Sifan Hassan Alankomaiden lippu Alankomaat 2018 Berliini
10 000 metrin juoksu 30.01,09 min  Paula Radcliffe Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 2002 München
Puolimaraton 1.10.19 t Sara Moreira Portugalin lippu Portugali 2016 Amsterdam
Maraton 2.25.14 t  Christelle Daunay Ranskan lippu Ranska 2014 Zürich
100 metrin aitajuoksu 12,38 s  Jordanka Donkova Bulgarian lippu Bulgaria 1986 Stuttgart
400 metrin aitajuoksu 52,92 s  Natalja Antjuh Venäjän lippu Venäjä 2010 Barcelona
3 000 metrin estejuoksu 9.17,57 min  Julija Zarudneva Venäjän lippu Venäjä 2010 Barcelona
4 × 100 metrin viestijuoksu 41,68 s  Silke Möller
Katrin Krabbe
Kerstin Behrendt
Sabine Günther
 Itä-Saksa 1990 Split
4 × 400 metrin viestijuoksu 3.16,87 min  Kirsten Emmelmann
Sabine Busch
Petra Müller
Marita Koch
 Itä-Saksa 1986 Stuttgart
20 kilometrin kävely 1.26.36 t  Mária Pérez Espanjan lippu Espanja 2018 Berliini
50 kilometrin kävely 4.09.21 t Inês Henriques Portugalin lippu Portugali 2018 Berliini
Korkeushyppy 203 cm  Tia Hellebaut
Venelina Veneva
Blanka Vlašić
Belgian lippu Belgia
Bulgarian lippu Bulgaria
Kroatia
2006 Göteborg
2006 Göteborg
2010 Barcelona
Seiväshyppy 485 cm Ekateríni Stefanídi Kreikka 2018 Berliini
Pituushyppy 730 cm  Heike Drechsler  Itä-Saksa 1990 Split
Kolmiloikka 15,15 m  Tatjana Lebedeva Venäjän lippu Venäjä 2006 Göteborg
Kuulantyöntö 21,69 m  Vita Pavlyš Ukrainan lippu Ukraina 1998 Budapest
Kiekonheitto 71,36 m  Diana Sachse  Itä-Saksa 1986 Stuttgart
Moukarinheitto 78,94 m Anita Włodarczyk Puolan lippu Puola 2018 Berliini
Keihäänheitto 67,90 m Christin Hussong Saksan lippu Saksa 2018 Berliini
Seitsenottelu 6823 pist.  Jessica Ennis Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 2010 Barcelona

Ennätykset maittain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valtio Miehet Naiset Yhteensä
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta 8 2 10
 Itä-Saksa 1 6 7
Ranskan lippu Ranska 3 2 5
Venäjän lippu Venäjä 1 4 5
Espanjan lippu Espanja 2 1 3
Belgian lippu Belgia 1 1 2
Bulgarian lippu Bulgaria 0 2 2
Neuvostoliiton lippu Neuvostoliitto 1 1 2
Portugalin lippu Portugali 0 2 2
Puolan lippu Puola 1 1 2
Saksan lippu Saksa 1 1 2
Sveitsin lippu Sveitsi 2 0 2
Alankomaiden lippu Alankomaat 0 1 1
Kreikka 0 1 1
Kroatia 0 1 1
 Länsi-Saksa 1 0 1
Ruotsin lippu Ruotsi 1 0 1
Suomen lippu Suomi 1 0 1
Turkin lippu Turkki 1 0 1
Ukrainan lippu Ukraina 0 1 1

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]