Luettelo vuoden 1963 miehittämättömistä avaruuslennoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuoden 1963 miehittämättömät avaruuslennot muodostuivat 68 onnistuneesta satelliitin laukaisusta ja 27 epäonnistumisesta. Kantorakettien luotettavuus nousi tänä vuonna siedettävälle tasolle.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen luokka Aluksen omistaja
Tammikuu (1 Yhdysvaltain onnistuminen; 2 epäonnistumista)
16. Ferret 3 ELINT-vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Helmikuu (1 Yhdysvaltain onnistuminen; 3 epäonnistumista)
19. P-35-3 alias DAPP 3 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
Maaliskuu (2 Yhdysvaltain epäonnistumista; 1 Neuvostoliiton onnistuminen)
21. Kosmos 13 (Zenit-2 9) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Huhtikuu (4 epäonnistumista; 6 onnistumista)
1. Discoverer 60 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
3. Explorer 17 / AE-A Tiedesatelliitti NASA
13. Kosmos 14 (Omega-1 1) Sääsatelliitti Neuvostoliitto
22. Kosmos 15 (Zenit-2 8) Vakoilusatelliitti, jossa säteilymittaus ja sääsatelliittikokeita Neuvostoliiton puolustusministeriö
26. P-35-4 / DAPP 4 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
28. Kosmos 16 (Zenit-2 10) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Toukokuu (1 Yhdysvaltain epäonnistuminen; 9 onnistumista)
7. Telstar 2 Tietoliikennesatelliitti AT&T, Yhdysvallat
9. Midas 7 Ennakkovaroitussatelliitti, 1. operatiivinen Yhdysvaltain puolustusministeriö
9. ERS 5 Teknologinen koe (aurinkokennojen säteilynkestävyys) Yhdysvaltain ilmavoimat
9. ERS 6 / TRS 3 Teknologinen koe (aurinkokennojen säteilynkestävyys) Yhdysvaltain ilmavoimat
9. DASH 1 Teknologinen koe Yhdysvaltain ilmavoimat
9. West Ford 2 Tietoliikennekoe, neulamaista avaruusromua Yhdysvaltain puolustusministeriö
15. Flashlight Alusten telakointikokeen maalialus NASA
22. Kosmos 17 (DS-A1 2) Tieteellinen koe – kosmiset säteet ym. säteily Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Kosmos 18 (Zenit-2 11) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
Kesäkuu (5 epäonnistumista; 12 Yhdysvaltain onnistumista)
12. Discoverer 62 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
15. FTV1292 ELINT-vakoulusatelliitti Yhdysvaltain laivasto
15. Lofti 2A VLF radiotietoliikenne Yhdysvaltain laivasto
15. Solrad 6A / GRAB ELINT-vakoilusatelliitti, tutki myös auringon säteilyä Yhdysvaltain laivasto
15. Radose 112 Teknologinen koe, Säteilyn annosmittauksia Yhdysvaltain laivasto
15. Ferret 130 ELINT-vakoilusatelliitti Yhdysvaltain laivasto
15. Surcal 1C-133 Tutkakalibrointikoe Yhdysvaltain ilmavoimat ja Yhdysvaltain laivasto
16. Transit 5A3 Paikannussatelliitti, LEO-rata Yhdysvaltain laivasto
19. Tiros 7 Sääsatelliitti NASA
27. Discoverer 63 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
27. Hitchhiker 1 / P-11 2 Tutkasignaalien mittaus avaruudesta, ELINT-vakoilusatelliitti Yhdysvaltain ilmavoimat
29. Ferret 4 Vakoilusatelliitti (ELINT) NRO, Yhdysvallat
Heinäkuu (2 epäonnistumista; 7 Yhdysvaltain onnistumista)
12. Improve Samos 1 / KH-7 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
19. Discoverer 64 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
19. Midas 9 Ennakkosvaroitusatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
19. TRS 4 / ERS 9 Teknologinen koe, säteilyvauriot Yhdysvaltain ilmavoimat
19. DASH 2 Teknologinen koe, avaruuden ja ilmakehän välinen kaasun tiheysmittaus Yhdysvaltain ilmavoimat
26. Syncom 2 GEO-radan kokeellinen tietoliikennesatelliitti NASA
31. Lanyard 8003 / KH-4A 07 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
Elokuu (5 onnistumista)
6. Kosmos 19 / DS-P1 3 Teknologinen koe Neuvostoliiton puolustusministeriö
? Kosmos (DS-A1 3) Teknologinen koe, kosmisen jne. säteilyn mittaus Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Discoverer 65 / KH-4A Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat 29.
?? Discoverer 66 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
29. LAMPO ELINT-vakoilusatelliitti (tutkien seuranta) Yhdysvaltain ilmavoimat
Syyskuu (6 Yhdysvaltain onnistumista)
6. Improve Samos 2 / KH-7 2 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
27. P-35-5 / DAPP 5 Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
28. Transit 5E 1 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto
28. Transit 5BN1 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto
28. APL SN 39 Säteilyä tutkiva satelliitti Yhdysvaltain laivasto
Lokakuu (8 onnistumista; 1 Neuvostoliiton epäonnistuminen)
17. Vela Hotel 1 / Vela 1A Ydinkoevalvontasatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö,
17. Vela Hotel 2 / Vela 1B Ydinkoevalvontasatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
17. ERS 12 / TRS 5 Tekninen koesatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö
18. Kosmos 20 (Zenit-2 13) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
25. Improve Samos 3 / KH-7 3 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
25. Subsatellite=? Liekasatelliitti?? Yhdysvaltain ilmavoimat
29. Discoverer 68 / KH-5 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
29. Hitchhiker 2 / P-11 A3 ELINT-vakoilusatelliitti (tutkien seuranta) Yhdysvaltain ilmavoimat
Marraskuu (2 Neuvostoliiton onnistumista; 4 epäonnistumista)
1. Poljot 1 Muodostelmalentokoe, nimetty lännessä tappajasatelliittikokeeksi Neuvostoliitto 1
16. Kosmos 22 (Zenit-4 1) Vakoilusatelliitti Neuvostoliitto
Joulukuu (10 onnistumista)
5. Ilman nimeä Sotilaallinen satelliitti Yhdysvaltain laivasto
5. Transit 5BN2 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto
5. Transit 5E 3 Paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto
13. Kosmos 23 (Omega-1 2) Sääsatelliitti Neuvostoliitto
18. Improved Samos 4 / KH-7 4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
19. Kosmos 24 (Zenit-2 15) Vakoilusatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö
19. Explorer 19 / AD-A Yläilmakehän tiheysmittaus NASA
21. Tiros 8 Sääsatelliitti NASA
21. Discoverer 71 / KH-4 Vakoilusatelliitti NRO, Yhdysvallat
21. Hitchhiker 3 / P-11 A4 ELINT-vakoilusatelliitti (tutkien seuranta) Yhdysvaltain ilmavoimat

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäonnistuneet 27 laukaisua koostuivat 17 Yhdysvaltain (15 sotilaallista) avaruusaluksesta ja 10 Neuvostoliiton aluksesta (5 sotilaallista):

  • 4. tammikuuta 1963, Luna-kuuluotain , Neuvostoliitto, alus jäi matalalle radalle, josta putosi ilmakehään vuorokauden sisällä
  • 7.1.1963, Discoverer 58 eli KH-4-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 3.2.1963, Luna-kuuluotain, Neuvostoliitto
  • 14.2.1963, Syncom 1, GEO-radan tietoliikennesatelliitti, NASA. Satelliitti ei toiminut kiertoradalla.
  • 28.2.1963, Discoverer 59 eli KH-4-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 18.3.1963, Lanyard-8001 / KH-6 1 vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 18.3.1962, Hitchhiker / P-11 1 ELINT-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 2.4.1963, Luna 4-kuuluotain, Neuvostoliitto
  • 5.4.1963, Transit 5A2, paikannussatellitti, Yhdysvaltain laivasto
  • 6.4.1963, Kosmos (DS-P1 2), teknologiakoe, Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 26.4.1963, Discoverer 61 / KH-4, vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 28.5.1963, Lanyard 8002 / KH-6 2, vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 1.6.1963, Kosmos (DS-MT 1), 1. astronomiasatelliitti (kosmiset säteet). Neuvostoliitto
  • 13.6.1963, Midas 8, ennakkovaroitussatelliitti, Yhdysvaltain puolustusministeriö
  • 13.6.1963, TRS 7 / ERS 7, teknologinen koe. Yhdysvaltain puolustusministeriö
  • 13.6.1963, TRS 8, teknologinen koe, Yhdysvaltain puolustusministeriö
  • 28.6.1963, GRS teknologinen koe (avaruudessa oleva kaasu), Yhdysvaltain ilmavoimat
  • 10.7.1963, Kosmos (Zenit-2 12), vakoilusatelliitti, Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 19.7.1963, TRS 10 / ERS 10, teknologinen koe, Yhdysvaltain ilmavoimat
  • 22.8.1963, Kosmos (DS-A1 3), teknologinen koe (kosmisten säteiden ja muun säteilyn mittaus), Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 23.9.1963, Discoverer 67 / KH-4A-vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 24.10.1963, Kosmos (DS-A1 4), teknologiakoe (kosminen säteily ja muita säteilymittauksia), Neuvostoliiton puolustusministeriö
  • 9.11.1963, Discoverer 69 / KH-4, vakoilusatelliitti, NRO, Yhdysvallat
  • 11.11.1963, Kosmos 21 (3MV-1 1)-venusluotain, Neuvostoliitto
  • 27.11.1963, Explorer 18 / IMP A-tiedeluotain (syvän avaruuden säteilymittaus), NASA
  • 27.11.1963, Discoverer 70 / KH-4- vakoilusatelliitti, NRO - Yhdysvallat
  • 28.11.1963, Kosmos (Zenit-2 14)-vakoilusatelliitti, Neuvostoliiton puolustusministeriö

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1962
Miehittämätön avaruustoiminta Seuraaja:
Vuosi 1964